Igaunija atcēlusi bezmaksas ilgtermiņa vīzas baltkrieviem un ukraiņiem

© Sputnik / Вадим АнцуповКупюры и флажок Эстонии
Купюры и флажок Эстонии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas valdība atbalstījusi piedāvājumu, saskaņā ar kuru no Ukrainas un Baltkrievijas pilsoņiem no jauna tiks iekasēta maksa par ilgtermiņa vīzu. Pasākuma mērķis ir noteikt vienlīdzīgus nosacījumus darba migrantiem un papildināt valsts kasi.

RĪGA, 25. septembris – Sputnik. Lielās Baltkrievijas un Ukrainas darba migrantu plūsmas ceļā uz Igauniju cerībā nopelnīt nolikts plāns šķērslis – igauņu ministri savā sēdē nolēma atcelt šo valstu pilsoņiem bezmaksas ilgtermiņa vīzas, vēsta Sputnik Igaunija.

Par šāda lēmuma iemeslu kļuva tas, ka patlaban 90% baltkrievu un ukraiņu pilsoņu prasa ilgtermiņa vīzu darba nolūkos Igaunijā.

Līdz ar to Igaunijas valdība nolēma, ka turpmāka šāda atvieglojuma piešķiršana viņiem ir nepamatota. Gaidāms, ka pieņemtais lēmums atnesīs deficītu piedzīvojošajam Igaunijas valsts budžetam ap diviem miljoniem eiro.

Ukrainas pilsoņi tika atbrīvoti no valsts nodevas apmaksas 2010. gada janvārī, savukārt Baltkrievijas pilsoņi – 2011. gada februārī. Principiāls lēmums par bezmaksas ilgtermiņa vīzu atcelšanu viņiem tika pieņemts, apspriežot budžeta stratēģiju 2019. gada pavasarī.

Янис Иесалниекс - Sputnik Latvija
Viesstrādniekus Latvijā nelaidīs: Iesalnieks sola aizstāvēt valsts nākotni

Pēc ministru domām, vīzu privilēģijas Ukrainas un Baltkrievijas pilsoņiem radīja Igaunijas darba tirgū nevienlīdzības situāciju. Darba devēji, kuri vēlētos pieņemt darbā strādniekus no citām valstīm, ārpus ES robežām, sāka izrādīt spiedienu uz valsti ar prasību atcelt nodevas par ilgtermiņa vīzu noformēšanu arī citu valstu pilsoņiem. Tagad situācija ir izlīdzināta.

Igaunijas sabiedrības bailes un kompleksus ukraiņu priekšā nosaka tas, ka, no vienas puses, peļņas nolūkos ieceļojošie ukraiņi palīdz attīstīt tās ekonomiku, jo ir gatavi strādāt par mazāku naudu, nekā vietējie iedzīvotāji, bet, no otras puses, tas samazina jau ierastās darbaspēka cenas Igaunijā un atņem darbu pašiem igauņiem.

Ziņu lente
0