Krievijas ĀM sniegtā vēsturiskā informācija radījusi "dziļu sašutumu" Igaunijā

© Foto : Ministry of Foreign Affairs Contact InfoМинистерство иностранных дел Эстонии
Министерство иностранных дел Эстонии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pretēji vispārpieņemtajiem vēsturiskajiem faktiem, Igaunijas Ārlietu ministrija publiskoja savu versiju par to, kā notikusi republikas teritorijas atbrīvošana no vācu okupācijas.

RĪGA, 24. septembris — Sputnik. Igaunijas Ārlietu ministrija vēl joprojām cenšas pārrakstīt vēsturi – šoreiz rediģētas vēsturiskās hronikas lappuses, kas veltītas Sarkanās armijas varoņdarbam – republikas teritorijas atbrīvošanai no vācu okupācijas, vēsta Sputnik Igaunija.

Igaunijas ĀM bija neapmierināta ar Krievijas diplomātu sniegto informāciju Twitter, kas apliecina: pirms 75 gadiem Padomju Savienība atbrīvoja republikas teritoriju no nacistiskās Vācijas okupācijas. Igaunijas ĀM nosauca sniegto informāciju par "vēsturiski kļūdainu". Igaunijas ĀM apgalvo, ka 1944. gadā Padomju Savienība esot nevis atbrīvojusi Igauniju, bet gan "okupējusi to gandrīz uz 50 gadiem".

Šī iemesla dēļ resors paudis "dziļu sašutumu" par to, ka Krievija izplatot "vēsturisko netaisnību" un "attaisno Molotova un Ribentropa paktu".

Savukārt Krievijas vēstniecība Tallinā atzīmēja, ka abām pusēm ir tiesības uz savu viedokli, taču uz vēsturiskajiem faktiem balstītā patiesība vienmēr ir tikai viena.

"Un tā stāsta, ka Sarkanā armija atbrīvojusi Igauniju 1944. gada septembrī, ciešot milzu zaudējumus asiņainās kaujās ar vācu nacistiem," teikts resora paziņojumā.

Iepriekš vēstīts, ka 2019. gada 22. septembrī apritēja 75 gadi kopš Igaunijas galvaspilsētas atbrīvošanas no vācu fašistiskajiem okupantiem. Gadskārtai veltītie svinīgie pasākumi notika Tallinā Karavīru kapos un pie memoriāla Mārimēgi kalnā. Maskavā notika gadadienai veltīts svētku salūts.

Vēsturnieks Nikolajs Pečatnovs atklāja, ka fašisti gatavojuši Tallinai bēdīgu likteni – viņu atkāpšanās gadījumā bija plānots pilsētu uzspridzināt. "Pēc Tallinas atbrīvošanas tika atrasti 75 mīnēti objekti, izņemtas 100 tonnas spridzekļu un fugasu," viņš teica.

"Okupācija", kuras nebija

Krievijas vadība jau vairākkārt ir norādījusi, ka Baltijas valstu iestāšanās PSRS ne mazākajā mērā nav saistīta ar 1939. gadā parakstīto PSRS un Vācijas Molotova un Ribentropa paktu.

Урмас Рейнсалу - министр иностранных дел Эстонии - Sputnik Latvija
Igaunijas ārlietu ministrs vēlas izsaukt KF vēstnieku un "pasniegt" viņam vēstures mācību

Krievija uzsvēra, ka Baltijas valstu iekļaušana Padomju Savienībā atbilda tālaika starptautiskajām normām, tāpēc ne par kādu "okupāciju" nevar būt ne runas.

Komentējot Tallinas kārtējos pārmetumus par "okupāciju", Krievijas ĀM oficiālā pārstāve Marija Zaharova norādīja, ka mēģinājumi interpretēt tamlīdzīgā aspektā Eiropas tautu atbrīvošanu no fašistiskās paverdzināšanas ir nepieņemami.

Vēsturnieks Vadims Truhačovs uzskata, ka, spekulējot ar pagātni un izkropļojot Molotova-Ribentropa pakta būtību, Baltijas valstis cenšas pārvērsties no nozieguma līdzdalībnieka par upuri. Viņš atgādināja: visas Baltijas republikas parakstīja ar Vāciju pašas savus neuzbrukšanas paktus, turklāt tādus, ka tos var traktēt kā sabiedroto līgumus.

Igauņu vēsturnieks Vladimirs Iļjaševičs uzsvēra, ka Baltijas valstu iestāšanās PSRS notika brīvprātīgi. Pēc viņa domām, ārēja faktora, kas Igaunijā stimulēja inkorporācijas procesu, nebija – bija tikai atbilstošs parlamenta un republikas prezidenta lēmums.

Ziņu lente
0