Politika

EPPA ignorēja Kijevu: aizvainotā Ukraina atteikusies piedalīties rudens sesijā

© Photo Council of Europe/ Candice ImbertЛетняя сессия Парламентской ассамблеи Совета Европы
Летняя сессия Парламентской ассамблеи Совета Европы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukraina ir sašutusi par to, ka EPPA ignorējusi tās intereses: acīmredzot, Kijevai radušās aizdomas, ka pirmajā vietā liktas Krievijas intereses, un tā nolēmusi atbildēt "simetriski".

RĪGA, 22. septembris — Sputnik. Ukrainas delegācija atteikusies piedalīties Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas sesijā, savā lapā Facebook paziņoja Augstākās radas deputāts no partijas "Tautas kalps" Bogdans Jaremenko.

Viņš atklāja, ka šo lēmumu atbalstījis vairākums Ukrainas deputātu. Politiķis paziņoja, ka Ukrainas delegācija tā rīkosies, jo tai neesot citas iespējas reaģēt uz to, kā šī organizācija pārkāpj pati savus principus, un tā saskārusies ar interešu atklātu ignorēšanu.

Kijeva plāno konsultācijas ar dažām EP dalībvalstīm, lai izstrādātu plānu, kā atgūt uzticību EPPA.

Atgādināsim, ka EPPA rudens sesija notiks no 30.septembra līdz 4.oktobrim Strasbūrā.

Nav neviena, ar ko draudzēties pret Krieviju

Iepriekš Valsts mūsdienu attīstības institūta direktors Dmitrijs Soloņņikovs intervijā Sputnik Latvija nosauca par "politisku cirku" Ukrainas un Baltijas valstu apņemšanos vienoties "draudzēties pret" Krieviju EPPA. Politogs ir pārliecināts, ka minēto valstu viedoklim nebūs nopietna svara EPPA.

Борис Цилевич - Sputnik Latvija
Cilēvičs: ārpolitiku veido ne tikai boikoti vien, kā uzskata Nacionālā apvienība

2019.gada jūnijā EPPA apstiprināja grozījumus reglamentā, kuri dāvāja tiesības Krievijas delegācijai turpināt darbu asamblejā. "Par" nobalsoja 118, "pret" – 62, atturējās 10.

Balsojuma rezultāti liecina, ka Latvija, Lietuva, Igaunija, Gruzija un Ukraina vienbalsīgi iebilda pret Krievijas atgriešanos darbā EPPA. Viņu piemēram nesekoja Polijas, Zviedrijas un Lielbritānijas delegācijas – deputātu viedokļi dalījās, un vienbalsīga lēmuma par balsošanu nebija.

Balsojumā atturējās Dānija, Somija, Lihtenšteina, Rumānija un Slovēnija.

Jāpiebilst, ka Latvija plānoja atbalstīt Ukrainu ne tikai vārdiem. Nacionālās apvienības ierosinājumu apturēt Latvijas delegācijas dalību EPPA sēdēs līdz 2019.gada plenārsesijas beigām Saeima noraidīja.

Krievijas atgriešanās

Krievijas pilnvaras EPPA tika ierobežotas 2014.gadā, ņemot vērā notikumus Ukrainā. Cita starpā asambleja anulēja Krievijas delegācijas balsstiesības. Maskava atteicās no dalības organizācijas sēdēs un paziņoja, ka pilnvērtīgs darbs tādos apstākļos nav iespējams. Vēlāk Krievija iesaldēja virkni iemaksu Eiropas Padomes budžetā.

Летняя сессия Парламентской ассамблеи Совета Европы - Sputnik Latvija
Politika
EPPA izveidosies Krieviju atbalstoša koalīcija: Igaunija baidās iziet no asamblejas

2019.gada aprīlī EPPA aicināja Krieviju izveidot delegāciju un nodrošināt iemaksas. Maijā Eiropas Padome apstiprināja Krievijas tiesības balsot organizācijas sēdēs. Jūnijā EPPA ar balsu vairākumu atjaunoja Krievijas delegācijas pilnvaras pilnā apjomā. Krievijas atgriešanos asamblejā atbalstīja 23 valstis, piecas balsojumā atturējās. Savukārt Latvija, Lietuva, Igaunija, Gruzija un Ukraina vienbalsīgi iebilda pret KF atgriešanos asamblejā.

Krievijas Federācijas Padomes Starptautisko lietu komitejas priekšsēdētājs Konstantins Kosačovs atzīmēja, ka pirmo reizi pēdējo piecu gadu laikā agresīvajam, Krievijai naidīgajam mazākumam nav izdevies uzspiest EPPA, viņuprāt, vienīgo pareizo viedokli.

"EPPA nevar pamest rusofobu ziņā, kuri sapņo izmest Krieviju no Eiropas... Krievija ir kopā ar eiropiešiem," uzsvēra politiķis.

Ziņu lente
0