Lietuva saskatījusi kaitējumu ekoloģijai tai neizdevīgajā Mobilitātes paketē

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Viļņa iepriekš atklāti iebilda pret Briseles ierosinājumu, kas paredz kravas automašīnu obligātu atgriešanos reģistrācijas valstī.

RĪGA, 22. septembris – Sputnik. ES vadības ierosinātie grozījumi Mobilitātes paketē neatbilst ES mērķiem mazināt autotransporta ietekmi uz klimatu, paziņoja Lietuvas transporta un sakaru ministra vietnieks Gitis Mažeiķis, kurš šonedēļ piedalījās ES valstu Transporta ministriju pārstāvju sapulcē Briselē, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz ministrijas preses dienestu.

"Līdz ar Bulgārijas, Ungārijas, Latvijas, Polijas un Rumānijas pārstāvjiem mēs vērsām uzmanību uz to, ka pārrunās par pirmo Mobilitātes paketi Eiropas Parlamenta prasība periodiski nogādāt kravas transporta līdzekļus reģistrācijas valstī neatbilst ES politikai klimata izmaiņu jomā un vēlmei mazināt siltumnīcas gāzu izmešus," vēstīja Mažeiķis.

Lietuva piekrīt ES vadībai jautājumā par to, ka transporta izmešus atmosfērā patiešām jāsamazina, taču uzsvēra, ka to jāpanāk ar sistemātisku transporta politiku, nevis ar pretrunīgiem likumiem.

Грузовые автомобили - Sputnik Latvija
Krievijā plānots ierobežot kravas automašīnu kustību dienā

Lietuvas Transporta ministrija informēja, ka Igaunija, Kipra un Malta atbalsta Viļņas viedokli, un atzīmēja – ES ir svarīgi nepieļaut dubultu standartu darbību.

Starptautiskā autotransporta savienība vērtēja, ka kravas automašīnu atgriešana reģistrācijas valstī var līdz 75% palielināt attālumu, ko automašīnas pārvar pa ES ceļiem, bet ogļskābās gāzes izmešu kopējais apjoms var pieaugt līdz 100 tūkstošiem tonnu gadā  

ES Mobilitātes pakete un iebildumi pret to

Lietuva, Latvija, Polija un vairākas citas Eiropas Savienības valstis kategoriski iebilst pret grozījumiem Mobilitātes paketē, kas regulē kravas transporta satiksmi pa ES dalībvalstu ceļiem.

Piemēram, Viļņa iebilst pret kravas automašīnu obligātu atgriešanos reģistrācijas valstī, - valdība uzskata, ka tas radīs papildu slogu uzņēmējiem perifērijas valstīs un negatīvi ietekmēs autovadītājus. Tāpat Viļņa atzīmēja, ka tālbraucēji nevarēs pilnvērtīgi atpūsties, neskatoties uz visiem grozījumiem, ko cenšas ieviest Brisele, jo līdz šim ES nav normālas infrastruktūras autovadītāju darba apstākļu izveidei.

Ziņu lente
0