ASV iekļāvušas Latviju starp "donorvalstīm", kam jāsniedz palīdzība Ukrainai

© Sputnik / StringerФлаги у Киевской городской администрации
Флаги у Киевской городской администрации - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Plānots, ka Latvija līdz ar citām valstīm palīdzēs Kijevai eirointegrācijas ceļā. Starp prioritārajiem virzieniem minēta integrācija ar Rietumu tirgiem un demokrātijas stiprināšana Ukrainā.

RĪGA, 22. septembris – Sputnik. ASV Valsts departamenta koordinatora pārvalde Eiropai un Eirāzijai sniedzamās palīdzības jautājumos iekļāvusi Latviju starp "donorvalstīm", kam jādalās ar Ukrainu "eirointegrācijas pieredzē", vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz RT.

Pārvalde publicējusi grantu projektu finansēšanai, ar kuru palīdzību Eiropas valstis varēs dalīties pieredzē ar Ukrainu jautājumos par integrāciju ES.

Президент Эстонии Керсти Кальюлайд - Sputnik Latvija
Igaunijas prezidente: Eiropa ir nogurusi no Ukrainas, bizness ar Krieviju ir svarīgāks

Plānots, ka projekti tiks īstenoti sadarbības programmas ietvaros ar jaunajām donorvalstīm – Emerging Donors Challenge Program (EDCP).

Minēto valstu starpā minēta Lietuva, Latvija, Igaunija, Polija, Ungārija, Rumānija, Slovākija, Slovēnija, Bulgārija, Horvātija un Čehija.

Plānots, ka projekta ietvaros ASV veido partnerattiecības ar šīm valstīm, līdzfinansējot projektus, kuru mērķis ir nodot pieredzi Ukrainai pārejas perioda pārvarēšanai.

Starp prioritārajiem virzieniem minēta integrācija ar Rietumu tirgiem, demokrātijas stiprināšana Ukrainā, enerģētiskās un kiberdrošības veicināšana.

Dokuments, ko publicēja RT, paredz, ka amerikāņi apmaksās ne vairāk kā 50% no iniciatīvas kopējām izmaksām, pārējie izdevumi gulsies uz partneru pleciem.

Mūsdienu ideoloģijas attīstības nacionālā institūta direktora vietnieks Igors Šatrovs atzīmēja, ka minēto grantu galvenais uzdevums – nepieļaut Krievijas un Ukrainas, kā arī Krievijas un Austrumeiropas valstu attiecību uzlabošanos.

"Droši vien galvenā ir cita spēle – tā ir spēle Austrumeiropas valstu pārformatēšanai, pārregulēšanai, kuru vidū lielākā daļa, izņemot Poliju, jau ir izjutusi visu ES slogu un problēmas, ko rada ES ekonomiskais konflikts ar Krieviju, un ir gatavas citā plānā vērtēt attiecības ar Krieviju," viņš konstatēja.

Dažas ES valstis bieži publiski pauž atbalstu Ukrainai eirointegrācijas ceļā. Arī Lietuva un Latvija ir paudušas gatavību dalīties pieredzē ar Kijevu. Viļņa cenšas sniegt "stratēģisko palīdzību" un sūta līdzekļus humanitārajai palīdzībai konflikta zonā Ukrainā.

Pie tam Lietuvas valdība iebilst pret jebkādām Krievijas un Ukrainas attiecībām, jo uzskata KF par "agresoru".

Krievija jau vairākkārt ir norādījusi, ka tamlīdzīga Viļņas "palīdzība" negatīvi ietekmē situāciju Ukrainas austrumos, jo provocē konflikta tālāku paplašināšanos

Ziņu lente
0