Krievijas AM publicējusi dokumentus par godu Tallinas atbrīvošanas 75.gadadienai

© Sputnik / Вадим АнцуповБоевая техника на параде в честь Дня победы на Певческом поле в Таллинне
Боевая техника на параде в честь Дня победы на Певческом поле в Таллинне - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tallina tika atbrīvota padomju spēku stratēģiskās uzbrukuma operācijas gaitā Baltijā, kas notika no 1944.gada 14.septembra līdz 24.novembrim ar mērķi sakaut Vācijas spēku grupējumu Baltijā un noslēgt Igaunijas, Latvijas un Lietuvas atbrīvošanu no hitleriskajiem spēkiem.

RĪGA, 21. septembris — Sputnik. Krievijas Aizsardzības ministrija laidusi klajā savā vietnē multivides vēsturisko nodaļu "Tallinas atbrīvošanas...", kas veltīta Igaunijas galvaspilsētas atbrīvošanas no hitleriskajiem okupantiem 75.gadadienai. Tajā publicēti unikāli AM Centrālā arhīva dokumenti, vēsta RIA Novosti.

Tallina tika atbrīvota padomju spēku stratēģiskās uzbrukuma operācijas gaitā Baltijā, kas notika no 1944.gada 14.septembra līdz 24.novembrim ar mērķi sakaut Vācijas spēku grupējumu Baltijā un noslēgt Igaunijas, Latvijas un Lietuvas atbrīvošanu no hitleriskajiem spēkiem.

Генерал армии Иван Черняховский (второй слева) со своими боевыми соратниками обсуждает план штурма Вильнюса. Слева направо: начальник оперативного управления фронта генерал-майор Петр Иголкин, генерал армии Иван Черняховский, член военсовета фронта генерал-лейтенант Василий Макаров, командующий 5-й армией генерал-полковник Николай Крылов, член военсовета 5-й армии полковник С.Деньгин. - Sputnik Latvija
Krievijas Aizsardzības ministrija publicējusi dokumentus par Viļņas atbrīvošanu

Projekta ietvaros publicēti ziņojumi, operatīvās direktīvas, dokumenti par Sarkanās armijas kareivju apbalvošanu, liecības par vācu okupantu zvērībām Igaunijas teritorijā. Līdz ar avīžu izrakstiem tie atklāj uzbrukuma operācijas nianses un stāsta par Tallinas atbrīvošanas atmosfēru.

AM atzīmēja, ka Tallinas atbrīvošanai veltīto dokumentu publikācija ļaus aizsargāt vēsturisko patiesību un pretoties vēstures falsifikācijām, mēģinājumiem izkropļot Lielā Tēvijas un Otrā pasaules kara iznākumu.

Sarkanarmiešu varonība un vietējo iedzīvotāju palīdzība

Citu starpā arhīva dokumenti stāsta par Sarkanās armijas kareivju un virsnieku varonību un pašaizlliedzību Igaunijas galvaspilsētas atbrīvošanas cīņās. Piemēram, Padomju Savienības Varoņa nosaukumu par saviem varoņdarbiem izpelnījās tanka komandieris leitnants Lobovs, 2.tanku bataljona komandieris majots Vasilijs Gorbaņs, T-34 komandieris leitnants Oļegs Ščerbakovs, Baltijas flotes aviācijas divīzijas eskadriļas posma stūrmanis jaunākais leitnants Ivans Račkovs.

Materiāli stāsta arī par to, kā Igaunijas iedzīvotāji, riskējot ar savām dzīvībām, palīdzēja padomju spēkiem atbrīvot Igaunijas zemi no hitleriskajiem okupantiem.

"Atbrīvoto apdzīvoto vietu un lauku viensētu iedzīvotāji viesmīlīgi sagaida Sarkanās armijas vienības, kareivjus un virsniekus, cienā ar medu, pienu un dārzeņiem. Sarkanās armijas kareivjos viņi redz savus atbrīvotājus. Iedzīvotāji apdzīvotajās vietās māj ar rokām garāmbraucošajām vienībām," teikts vienā no ziņojumiem, kas no atbrīvotās Igaunijas nosūtīts uz Maskavu. "Dažos gadījumos vietējie iedzīvotāji, riskējot ar dzīvībām, palīdz mūsu kareivjiem grūtos brīžos," atzīmēts dokumentā.

Жители блокадного Ленинграда выходят из бомбоубежища после отбоя тревоги. - Sputnik Latvija
Krievijas AM publicējusi ar Ļeņingradas blokādes laušanu saistītus dokumentus

Piemēram, Pilkas ciema apkaimē igauņu zemniece paspēja paslēpt no lielas hitleriešu grupas savas mājas pagrabā trijus sarkanarmiešus. "Vācieši iegāja mājā un prasīja saimniekam, kur ir krievi. Viņš teica, ka neviena nav. Vācieši nepaspēja sākt meklējumus, kad izdzirdēja mūsu kājnieku saucienu "urā". Viņi tūlīt nošāva igauni," teikts ziņojumā.

"Kad kājnieki iegāja mājā, saimniece aizveda komandieri uz pagrabu un parādīja, kādu cenu viņa samaksājusi, glābjot mūsu kareivjus no vāciešiem," rakstīja ziņojuma autors. Dokumentā citēti arī viena izglābtā kareivja, sarkanarmieša Mališeva vārdi. Stāstot par notikušo saviem biedriem, viņš teica: "Tagad esmu pats savām acīm pārliecinājies, ka igauņu tauta mūs gaida kā savus atbrīvotājus."

Ziņu lente
0