Politika

Lietuva ar slavas dziesmām Noreikam saņēmusi "melno zīmi" no ASV, uzskata eksperts

CC BY-SA 3.0 / wikimedia / Alma Pater / Табличка в честь Йонаса Норейки на библиотеке академии наук
Табличка в честь Йонаса Норейки на библиотеке академии наук - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV Valsts departamenta reakcija liecina, ka Lietuvas vadībai laiks svītrot tamlīdzīgus personāžus no "nacionālo varoņu" rindām, uzskata eksperts Aleksejs Iļjaševičs.

RĪGA, 21. septembris – Sputnik. Holokausta organizatoru glorifikācija novedusi pie ASV Valsts departamenta pārstāvja nosodījuma. Materiālā RuBaltic.Ru eksperts Aleksejs Iļjaševičs paziņoja, ka, attaisnojot nacistiskos noziedzniekus, Viļņa ir pieļāvusi rupju kļūdu, kas tai dārgi maksās.

Iepriekš ASV Valsts departamenta pārstāve Holokausta jautājumos Čerija Deniela aicināja Viļņu nopietni izvērtēt Nacistiskā un padomju okupācijas režīmu noziegumu novērtējuma starptautiskās komisijas slēdzienus. Viņa atgādināja, ka cilvēku godināšana, kuru darbību rezultātā gājuši bojā nevainīgi cilvēki, provocē antisemītismu un kaitē Lietuvas reputācijai pasaulē.

Deniela nenosauca konkrētus vārdus vai faktus, taču, pēc eksperta domām, runa ir par nacistu līdzskrējēju Jonasu Noreiku un skandālu ap viņam veltīto memoriālo plāksni.

"Viņa "varonīgos nopelnus" represijās pret ebrejiem Otrā pasaules kara gados nenoliedz pat Lietuvas Iedzīvotāju genocīda un pretošanās kustības izpētes centrs. Nenoliedz, tomēr nemākulīgi attaisno: sak, Noreika vienkārši bijis spiests pildīt nacistisko komandieru pavēles," piezīmēja Iļjaševičs.

Konsekventākie Noreikas atmaskotāji ir ebreju izcelsmes cilvēki, viņš piebilda.

Голубь на Мемориале Большой хоральной синагоги - Sputnik Latvija
DW: kā Latvija apvieno leģionāru maršus un Holokausta upuru piemiņas dienu

"Valsts departamenta speciālā vēstnieka Holokausta jautājumos viedoklis ir "melnā zīme" Jonasam Noreikam un viennozīmīgs signāls Lietuvas valdībai: laiks izsvītrot tamlīdzīgus personāžus no nacionālo varoņu panteona. Viņi jau sevi ir nomelnojuši līdz pēdējam," teikts rakstā.

Iļjaševičs uzskata, ka Lietuvas nacionālisti zaudē "cīņu par Noreiku", ņemot vērā šķelšanos pat politiķu starpā. Par Noreikas "varonību" šaubījās valsts ārlietu ministrs Lins Linkēvičs un Viļņas mērs Remiģijs Šimašis, kurš nolēma noņemt iepriekšējo memoriālo plāksni – "varonis" ir saistīts ar ebreju geto izveidi.

Iļjaševičs atzīmēja, ka arī Latvijā notiek ar nacistisko noziedznieku glorifikācijas problēmu saistīti procesi. Piemēram, valsts Ģenerālprokuratura nolēmusi atsākt pēcnāves krimināllietu pret nacistu kolaboracionistu Herbertu Cukuru, kurš turēts aizdomās par ebreju tautības civiliedzīvotāju slepkavībām.

"Attaisnojošais spriedums Cukuram no jauna paver iespējas tālākai viņa glorifikācijai. Taču to, kas notiek ar valsts reputāciju starptautiskajā arēnā, kad kara noziedzniekus pieskaita "svētajiem", nepārprotami demonstrē Lietuva. (..) Labākais lēmums Latvijai – atzīt Cukuru par vainīgu un aizmirst kā ļaunu sapni," uzsvēra eksperts.

Iļjaševičs uzskata, ka tādējādi Rīgai izdotos izvairīties no Valsts departamenta kritikas un strīdiem ar ebreju kopienu.

"Citiem vārdiem sakot, nekāpt uz Lietuvas grābekļiem un iešaut sev kājā ārpolitikā," viņš piebilda.

Skandāls par Noreikam veltīto jauno memoriālo plāksni

Iepriekš Lietuvā izcēlās kārtējais skandāls par memoriālo plāksni nacistu līdzskrējējam, ko Lietuva uzskata par "nacionālo varoni", Jonasu Noreiku. Tā piekārta, nesaskaņojot ar pilsētas varasiestādēm.

Юрий Бондаренко, президент Фонда поддержки исторических традиций Возвращение - Sputnik Latvija
Eksperts: nacisma propagandu Baltijā neuzvarēs pat visi pasaules ebreji

Viļņas mērs Remiģijs Šimašis to nosauca par "tiesiskā mehānisma kauna, morālas degradācijas un bezmugurkaulnieku politikas pieminekli".

Lietuvā Noreiku uzskata par nacionālo varoni, taču patiesībā viņš bija nacistu sabiedrotais un piedalījās ebreju kopienas iznīcināšanā.

1941. gadā Noreika, kurš tolaik jau bija nacionālistiskās organizācijas "Lietuvas aktīvistu fronte" dalībnieks, kļuva par Šauļu apriņķa vadītāju. Viņš lika visus reģionā dzīvojošos ebrejus pārvietot uz geto un konfiscēt viņu īpašumus. Vēlāk geto tika nogalināti tūkstošiem cilvēku.

Pēc dažiem gadiem Noreika piebiedrojās "mežabrāļiem" – nacionālistiski noskaņotiem bruņotiem grupējumiem. Daudzi no lietuviešu "partizāniem" nostājās fašistu pusē un piedalījās padomju partijas darbinieku un mierīgo iedzīvotāju iznīcināšanā.

Кружки на на нацистской ярмарке в Валге - Sputnik Latvija
Magnēts ar nacista smaidu un alus ar svastikas smaku: Baltijas valstu bīstamais ceļš

Bijušais Lietuvas galvenais rabīns Kālevs Kreļins intervijā Sputnik Lietuva paziņoja, ka valsts ebreju kopiena ilgu laiku ignorējusi daudzu valsts iedzīvotāju līdzdalību Holokaustā Otrā pasaules kara gados un pat vajājusi rakstnieci Rutu Vanagaiti. Tāpēc organizācija ir spiesta maksāt savu cenu. Piemēram, pagājušajā nedēļā pie kopienas ēkas "uzzīmēta" svastika.

Lietuvas premjerministrs Sauļus Skvernelis paziņoja, ka vaininieki saņems sodu par savām darbībām saskaņā ar valsts likumdošanu un starptautiskajām tiesiskajām normām.

Ziņu lente
0