Politika

Cilēvičs: ārpolitiku veido ne tikai boikoti vien, kā uzskata Nacionālā apvienība

© Sputnik / Sergey MelkonovБорис Цилевич
Борис Цилевич - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aizcirst durvis EPPA – tā nav izeja Latvijai: lai kaut ko mainītu, ir jāpiedalās diskusijās, jāizskaidro savs viedoklis un jāpārliecina kolēģi, uzskata Saeimas deputāts Boriss Cilēvičs.

RĪGA, 21. septembris – Sputnik. Saeimas deputāti noraidīja Nacionālās apvenības ierosinājumu apspriest jautājumu par Latvijas delegācijas darba apturēšanu EPPA līdz šī gada beigām. Šādi NA piedāvāja paust protestu pret Krievijas delegācijas pilnvaru atjaunošanu asamblejā.

Saeimas deputāts no partijas "Saskaņa" Boriss Cilēvičs nosauca NA ierosinājumu par parastu pašreklāmas mēģinājumu.

Летняя сессия Парламентской ассамблеи Совета Европы - Sputnik Latvija
Politika
Lielbritānija vēlas ierobežot Krievijas pilnvaras EPPA

"Nacionālā apvienība nolēma nesūtīt savu pārstāvi EPPA delegācijā – acīmredzot, Eiropas Padome nav organizācija, kuras vērtības būtu tuvas Nacionālajam blokam. Tā kā viņiem ir Ārlietu komisijas priekšsēdētāja postenis, viņi nolēmuši tādējādi demonstrēt savu pozīciju. Domāju, ka tas vairāk attiecas uz iekšējo cīņu koalīcijā. Kolēģi no NA uzskata, ka ārpolitika tiek īstenota ar paziņojumu un boikotu starpniecību. Protams, mēs nevarējām to atbalstīt," teica Cilēvičs intervijā Sputnik Latvija.

Politiķis atklāja, ka pēdējā laikā viņš kritiski vērtē daudzus asamblejas lēmumus, taču uzskata, ka vienīgā iespēja mainīt situāciju ir piedalīties diskusijās, izskaidrot savu viedokli un pārliecināt kolēģus.

"Lēmums par Krievijas delegācijas atgriešanos darbā EPPA ir pieņemts, un tagad ir svarīgi, kā noritēs dialogs ar Maskavu, cik lielā mērā tā ir gatava pildīt saistības, ko uzņēmusies, iestājoties Eiropas Padomē. Aizcirst durvis un aiziet – tas nozīmē atteikšanos no dalības šajā procesā, mēs nekādi nevaram piekrist tādam ierosinājumam," uzsvēra Cilēvičs.

Krievijas pilnvaras EPPA tika ierobežotas 2014.gadā, ņemot vērā notikumus Ukrainā. Cita starpā asambleja anulēja Krievijas delegācijas balsstiesības. Maskava atteicās no dalības organizācijas sēdēs un paziņoja, ka pilnvērtīgs darbs tādos apstākļos nav iespējams. Vēlāk Krievija iesaldēja virkni iemaksu Eiropas Padomes budžetā.

Летняя сессия Парламентской ассамблеи Совета Европы - Sputnik Latvija
Politika
EPPA izveidosies Krieviju atbalstoša koalīcija: Igaunija baidās iziet no asamblejas

2019.gada aprīlī EPPA aicināja Krieviju izveidot delegāciju un nodrošināt iemaksas. Maijā Eiropas Padome apstiprināja Krievijas tiesības balsot organizācijas sēdēs. Jūnijā EPPA ar balsu vairākumu atjaunoja Krievijas delegācijas pilnvaras pilnā apjomā. Krievijas atgriešanos asamblejā atbalstīja 23 valstis, piecas balsojumā atturējās. Savukārt Latvija, Lietuva, Igaunija, Gruzija un Ukraina vienbalsīgi iebilda pret KF atgriešanos asamblejā.

Krievijas Federācijas Padomes Starptautisko lietu komitejas priekšsēdētājs Konstantins Kosačovs atzīmēja, ka pirmo reizi pēdējo piecu gadu laikā agresīvajam, Krievijai naidīgajam mazākumam nav izdevies uzspiest EPPA, viņuprāt, vienīgo pareizo viedokli.

"EPPA nevar pamest rusofobu ziņā, kuri sapņo izmest Krieviju no Eiropas... Krievija ir kopā ar eiropiešiem," uzsvēra politiķis.

Цилевич: внешняя политика состоит не из бойкотов, как думают в Нацблоке
Ziņu lente
0