ASV dislocēs spēkus Tuvajos Austrumos – atbilde uz "Irānas agresiju"

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasСовместные военные учения США и Румынии в рамках операции "Атлантическая решимость", архивное фото
Совместные военные учения США и Румынии в рамках операции Атлантическая решимость, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV aizsardzības ministrs skaidroja, ka ASV nevēlas karu ar Irānu, taču tām "ir virkne militāru darbību variantu". Kontingenta nosūtīšanas mērķis – stiprināt "uz noteikumu ievērošanu balstītu pasaules kārtību".

RĪGA, 21. septembris — Sputnik. ASV nosūtīs papildu militāro kontingentu uz Tuvajiem Austrumiem, atbildot uz "Irānas agresiju pret Saūda Arābiju", paziņoja ASV aizsardzības ministrs Marks Espers.

Viņš atklāja, ka kontingenta izvēršanu atbalstījis ASV prezidents Donalds Tramps. "Tas ir tikai pirmais solis, ko speram, lai atbildētu uz šiem uzbrukumiem (Saūda Arābijai – red.)," politiķa teikto citēja RIA Novosti.

Тегеран. Иран. - Sputnik Latvija
Politika
Irāna atgādināja ASV: divas amerikāņu bāzes atrodas irāņu raķešu darbības zonā

Štābu priekšnieku apvienotās komitejas priekšsēdētājs ģenerālis Džozefs Danfords precizēja, ka izvērstā kontingenta skaits būšot "mērens". "Būs pareizi teikt, ka tie nav tūkstoši (karavīru – red.)," viņš informēja.

Pie tam ASV aizsardzības ministrs Espers skaidroja, ka ASV nevēlas karu ar Irānu, taču tām "ir virkne militāru darbību variantu". Kontingenta nosūtīšanas mērķis – "skaidri signalizēt, ka ASV atbalsta partnerus reģionā" un stiprināt "uz noteikumu ievērošanu balstītu pasaules kārtību".

Viņš piebilda, ka patlaban Savienotās Valstis vēlas palīdzēt Saūda Arābijai nostiprināt tās aizsardzības infrastruktūru. "Tas tiek veikts, lai mēģinātu pārliecināt Irānu atgriezties uz diplomātijas ceļa," apgalvoja aizsardzības ministrs.

Politiķis atgādināja, ka ASV klātbūtne reģionā jau ir "spēcīga" arī bez papildu spēkiem. "Mēs jūtamies itin pārliecinoši ieņemamo pozīciju aspektā," apliecināja Espers.

Bez tam Pentagona vadītājs pavēstīja, ka ASV steidzinās papildu militārās tehnikas nogādi Saūda Arābijai un AAE to aizsardzības spēju stiprināšanai.

Uzbrukums naftas ieguves objektiem

14.septembra naktī bezpilota lidaparātu uzbrukumu rezultātā divās naftas pārstrādes rūpnīcās Saūda Arābijā izcēlās ugunsgrēki. Uzbrukumi notika valsts naftas un gāzes kompānijas Saudi Aramco uzņēmumiem Abkaika rajonā valsts austrumos un Huraisā, uz austrumiem no Rijādas. Rezultātā tika apturēta naftas ieguve 5,7 miljonu barelu apmērā diennaktī – puse naftas ražošanas apjomu valstī.

Британский танкер Stena Impero - Sputnik Latvija
Viedoklis
Operācija "Sargs". Kādas flotes gatavas karam svarīgākā jūras ceļa rajonā

Atbildību par uzbrukumu naftas pārstrādes rūpnīcām Saūda Arābijā uzņēmās husīti – sacelšanās dalībnieki Jemenā, pret kuriem karo arābu koalīcija ar Saūda Arābiju priekšgalā, taču Rijāda un Vašingtona par incidentu vaino Irānu. Teherāna pavēstīja, ka tie ir meli – valdība uzsvēra, ka uzbrukumi naftas objektiem kaitē visam reģionam, un atzīmēja, ka tamlīdzīgas apsūdzības no ASV puses ir ierastas un pārsteigumu nesagādā.

Neskatoties uz to, ka nav pierādījumu Irānas saiknei ar uzbrukumu, Tramps devis rīkojumu ieviest daudz stingrākas sankcijas pret Teherānu.

Ziņu lente
0