Pietiek ubagot: Krievijas politiķis atbildēja Igaunijai par "okupāciju"

© Sputnik / Яна Лапикова / Pāriet pie mediju bankasВице-спикер Госдумы РФ Франц Клинцевич
Вице-спикер Госдумы РФ Франц Клинцевич - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas pretenzijas jautājumā par iedomāto "padomju okupāciju" ir tik niecīgas un amorālas, ka Krievijai pat kauns par kaimiņiem, paziņoja Krievijas senators Francis Klincēvičs.

RĪGA, 20. septembris — Sputnik. Krievijas senators Francis Klincēvičs atbildēja uz Igaunijas pretenzijām jautājumā par "padomju okupāciju", - viņš atgādināja kaimiņiem, kādus līdzekļus Padomju Savienība ieguldījusi Baltijas republikās, pat nodarot kaitējumu pašas Krievijas teritorijām, vēsta Sputnik Igaunija.

Igaunijas pretenzijas ir ne tikai nevērtīgas no juridiskā viedokļa, bet arī absolūti amorālas, uzsvēra Krievijas Federācijas Padomes Aizsardzības un drošības komitejas loceklis Francis Klincēvičs.

Сотрудница в хранилище периодики - Sputnik Latvija
Politika
"Krievu uts Baltijas kažokā": publicēts 1939.-1940. gadu Latvijas ĀM arhīvs

Šo komentāru viņš sniedza, atbildot uz Igaunijas ārlietu ministra Urmasa Reinsalu vārdiem, kurš iepriekš no jauna uzvēra, ka nepieciešams pieprasīt no Krievijas kompensāciju par zaudējumiem, kas esot izdarīti tā saucamās "padomju okupācijas" laikā. "Kaut kā pat neērti kaimiņu  vietā," Krievijas senatora teikto citēja RIA Novosti.

Viņš atgādināja, kādu ieguldījumu Padomju Savienība devusi Baltijas republiku attīstībai – pēc viņa vārdiem, padomju Baltijas republikas bieži tika finahnsētas, pat nodarot kaitējumu vēsturiskajām, krievu teritorijām, kas bieži nesaņēma pietiekamus līdzekļus. Klincēvičs piebilda, ka Krievijai nekad nav bijušas kolonijas šī vārda rietumu izpratnē – teritorijas, kas tai pievienojās dažādu apstākļu dēļ, vienmēr saņēma atbalstu.

18. septembrī Igaunijas ārlietu ministrs Urmass Reinsalu atskaitījās parlamenta priekšāpar to, kā virzās z priekšu tā saucamās "padomju okupācijas" nodarīto zaudējumu aprēķins, ko viņš sācis, vēl būdams tieslietu ministra postenī. Politiķis pavēstīja, ka pētījums ritot pilnā sparā, speciāla komisija plāno pāriet pie nākamā posma jau gada beigās.

Олег Морозов - Sputnik Latvija
Krievijas politiķis atbildējis uz Igaunijas ministra vārdiem par "okupācijas" zaudējumiem

Jautājums par to, ka Igaunijai no Kremļa pienākas kompensācija par "padomju okupāciju", ir Reinsalu "jājamzirdziņš".

Tieslietu ministra postenī viņš vairākkārt izvirzīja šo jautājumu debatēm un pat izveidoja speciālu komisiju "zaudējumu" aprēķinam, kas, pēc tās provizoriskā aprēķina, sastāda 1,2 miljardus eiro.

Baltijas valstīs regulāri izskan frāzes par "padomju okupāciju". Maskava šādai interpretācijai kategoriski nepiekrīt.

Maskava viennozīmīgi pauž negatīvu attieksmi pret mēģinājumiem pieprasīt no Krievijas kompensācijas par "padomju okupāciju". Piemēram, valsts ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs norādīja, ka tamlīdzīgas iniciatīvas izvirza cilvēki "ar nelabojamu psihi".

Рига - Sputnik Latvija
Mamikins: beidziet kviekt kā sivēni, Latvija no Krievijas nesaņems ne sarūsējušu naglu

Krievijas vadība vairākkārt norādījusi, ka par Baltijas valstu okupāciju 1940.gadā no PSRS puses nevar būt ne runas. Krievijas ĀM paskaidroja, ka Baltijas pievienošana PSRS atbilda tālaika starptautiskajām normām.

Resors norādīja, ka termins "okupācija" nav piemērots, jo starp PSRS un Baltijas valstīm nenotika karadarbība, karaspēks tika ievests saskaņā ar līgumu un Baltijas republiku vadības spilgti izteiktu piekrišanu.

Pie tam Latvijā, Lietuvā un Igaunijā, atrodoties Padomju Savienības sastāvā (izņemot Vācijas okupācijas laiku Lielā Tēvijas kara gados), darbojās nacionālās varas iestādes.

Ziņu lente
0