Politika

Viens nav karotājs: Saeima neizskatīs piedāvājumu boikotēt EPPA

© Photo Council of Europe/ Candice ImbertЛетняя сессия Парламентской ассамблеи Совета Европы
Летняя сессия Парламентской ассамблеи Совета Европы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc Inese Lībiņas-Egneres teiktā, Latvijas delegācija neredz jēgu vienatnē boikotēt EPPA sēdes un vēlas "turpināt būt neērta".

RĪGA, 19. septembris — Sputnik. 19. septembra sēdē vairākums Saeimas deputātu atteicās iekļaut darba kārtībā Nacionālās apvienības rosinājumu apturēt Eiropa Padomes Parlamentārās asamblejas (EPPA) Latvijas delegācijas dalību organizācijas plenārsēdēs līdz 2019. gada sesijas beigām, ziņo Latvijas parlamenta mājaslapa.

Tādējādi Nacionālais bloks ierosināja izteikt protestu pret EPPA rezolūciju, kas bez papildu nosacījumiem atjaunoja Krievijas delegācijas pilnvaras EPPA pilnā apjomā. Pēc nacionālistu domām, šāds EPPA lēmums diskreditē organizāciju un ir pretrunā ar Eiropas Padomes vērtībām.

Летняя сессия Парламентской ассамблеи Совета Европы - Sputnik Latvija
Politika
EPPA izveidosies Krieviju atbalstoša koalīcija: Igaunija baidās iziet no asamblejas

Ar runu pret Nacionālās apvienības priekšlikuma iekļaušanu parlamenta darba kārtībā uzstājās Latvijas delegācijas locekle Inese Lībiņa-Egnere.

"Latvija ir sapratusi, ka viens nav karotājs, un arī šeit jau mēs vasarā debatējām par to, ka mums ar līdzīgi domājošajiem ir jānāk kopā, ir jārunā un kaut arī varbūt sākotnēji liekas, ka nereāli," teica Lībiņa-Egnere.

Viņa atgādināja, ka 6. septembrī Rīgā ieradās vēl astoņas delegācijas, kuras bija neapmierinātas ar Krievijas pilntiesīgu atgriešanos. Tie bija delegāti no Lietuvas, Igaunijas, Gruzijas, Ukrainas, Polijas, Lielbritānijas, Zviedrijas un Dānijas.

"Mums par pārsteigumu uz mūsu ierosinājumu, ka jau sākotnēji iespējamā taktika būtu jāsāk ar sesijas boikotēšanu, neguva vairākuma atsaucību. Šobrīd uz to ir atsaukusies tikai Polija, bet pati Gruzija, kura cieš no Krievijas okupācijas desmit gadu garumā, teica, ka viņi grib būt klāt un tomēr par šīm neērtām lietām runāt sesijā," konstatēja Lībiņa-Egnere.

Viņa uzsvēra, ka daudz kas būs atkarīgs no Ukrainas pozīcijas - ja 20. septembrī Ukrainas delegācija nolems nepiedalīties sesijā, Latvija to atbalstīs un arī nebrauks, tomēr šobrīd šis lēmums nav nepieciešams.

"Ja Ukraina brauc, ja Gruzija brauc, vai mēs kā Latvija izvēlamies sagaidīt, ka šo grūto darbu izdara kāds cits, vai turpinām koordinēt, turpinām runāt, turpinām būt neērti?" uzdeva retorisko jautājumu Inese Lībiņa-Egnere.

Летняя сессия Парламентской ассамблеи Совета Европы - Sputnik Latvija
Politika
Lielbritānija vēlas ierobežot Krievijas pilnvaras EPPA

Rezultātā vairākums deputātu (59) solidarizējās ar šo pozīciju un neatbalstīja Nacionālās apvienības rosinājumu minēto lēmuma projektu iekļaut Saeimas darba kārtībā.

Krievijas pilnvaras EPPA tika ierobežotas 2014.gadā, ņemot vērā notikumus Ukrainā. Cita starpā asambleja anulēja Krievijas delegācijas balsstiesības. Maskava atteicās no dalības organizācijas sēdēs un paziņoja, ka pilnvērtīgs darbs tādos apstākļos nav iespējams. Vēlāk Krievija iesaldēja virkni iemaksu Eiropas Padomes budžetā.

2019.gada aprīlī EPPA aicināja Krieviju izveidot delegāciju un nodrošināt iemaksas. Maijā Eiropas Padome apstiprināja Krievijas tiesības balsot organizācijas sēdēs.

Ziņu lente
0