Liepājas mērs ir gatavs apstrīdēt novadu reformu Satversmes tiesā

© Foto : Liepājas DomeМэр Лиепаи Янис Вилнитис
Мэр Лиепаи Янис Вилнитис  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Liepājas dome atsakās apvienoties ar apkārtējiem novadiem un ir gatava nonākt līdz Satversmes tiesai.

RĪGA, 19. septembris — Sputnik. Liepājas pašvaldība izskata iespēju vērsties Satversmes tiesā, ja administratīvi teritoriālā reforma tiks īstenota esošajā versijā, kas paredz Liepājas apvienību ar apkārtējiem novadiem, norāda Liepājas domes priekšsēdētājs Jānis Vilnītis intervijā Rietumu radio.

Neskatoties uz pašvaldību iebildumiem, valdība šonedēļ atbalstīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas piedāvāto novadu reformu.

Министр защиты среды и регионального развития Юрис Пуце - Sputnik Latvija
Politika
Valdība devusi zaļo gaismu novadu reformai

" Liepāja vienmēr ir bijusi valsts nozīmes pilsēta, un mums ir ļoti svarīgi, ka mēs to saglabājam, gan pilsētas attīstības stratēģijas dēļ, kas tomēr ir atšķirīga no lauku teritorijas, gan pieejamo [Eiropas Savienības] fondu finansējuma dēļ - tie fondi, kas ir paredzēti pilsētām atšķiras no tiem, kas paredzēti lauku novadiem," viņš sacīja.

Vilnītis atzīmēja, ka pastāv daudz ekonomisku iemeslu viņa iebildumam Liepājas un apkārtējo novadu apvienošanai. Tāpat Vides ministrijas veiktās konsultācijas ar pašvaldībām, pēc viņa domām, "notikušas nepareizi".

" Liepājā netika protokolēti izteiktie ierosinājumi, piezīmes, redzējumi. Mēs lūdzām parādīt protokolu ar cerību, ka tas ir viss piefiksēts, taču saņēmām atbildi, ka ministrija veikusi tikai piezīmes. Faktiski, tas nozīmē, ka šādu protokolu nav, līdz ar to konsultācijas ir noritējušas tikai kā prezentācija, ķeksīša pēc. Tā, protams, nav normāla sarunu procedūra," sacīja Vilnītis.

Pēc viņa vārdiem, Liepājas pašvaldība skaidrošot savu pozīciju arī Saeimas deputātiem, taču gadījumā, ja Liepājas viedoklis netiks ņemts vērā, pēdējais solis būs vērsties Satversmes tiesā.

Карта Латвии - Sputnik Latvija
Deviņpadsmit pašvaldību vadītāji pieprasa apturēt novadu reformu

"Ja mums tomēr būs jātiesājas ar atbildīgo ministriju un arī tai skaitā valdību, tādā gadījumā šie argumenti Liepājai būs par labu," sacīja Vilnītis.

Vienlaikus viņš atzīmēja, ka neatbalsta vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Jura Pūce atkāpšanos, par kuru nobalsoja Pašvaldību savienība.

" Vienīgais ieguvums, ko es šeit redzu, ir laika novilcināšana. Kad ministrs būtu demisionējis, viņa vietā nāktu cita amatpersona, un mēs dialogu atkal sāktu no jauna. Es ļoti vēlētos šo diskusiju turpināt," uzsvēra Liepājas mērs.

Ziņu lente
0