Latvija var zaudēt ilggadējo investoru telekomunikāciju jomā

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Telia vairākkārt aicināja Latvijas valdību pie LMT un Lattelekom apvienošanās, bet valdība pretojās šai idejai, tagad Ministru kabinets, kā LMT un Tet kompāniju akcionārs, vispār atteicās realizēt saprašanās memorandu.

RĪGA, 19. septembris — Sputnik, Dmitrijs Oleinikovs. Kompānija Telia savā oficiālajā vietnē informēja, ka aptur sadarbības līgumu ar Tet un LMT uzņēmumiem. Par vienošanās laušanas iniciatoru, spriežot pēc visa, kļuva Latvijas valdība.

Telia ir viens no ilggadējiem ārvalstu investoriem Latvijas ekonomikā. Sadarbība starp uzņēmumu un Latvijas valdību telekomunikāciju attīstības jomā tika uzsākta jau 90. gadu sākumā. Tolaik sadarbības ietvaros tika izveidots Lattelecom uzņēmums. Vēlāk Telia kļuva par uzņēmuma "Latvijas Mobilā Telefons" - pirmā mobilo sakaru operatora Latvijā - līdzīpašnieku un dibinātāju.

Продажа флагманских смартфонов Huawei - Sputnik Latvija
Bīstamais Huawei: iedzīvotājiem iesaka bīties no ķīniešu viedtālruņiem

Paziņojumā, kas aizvakar parādījās Telia oficiālajā lapā, teikts: "Latvijas valdība paziņojusi kompānijai Telia, ka vairs neplāno realizēt saprašanās memorandu kā kompāniju LMT un Tet akcionārs." Saskaņā ar Telia paziņojumu kompānija plāno pārskatīt turpmākās darbības perspektīvas Latvijas tirgū. "Darbs pie 2018. gadā parakstītā memoranda realizācijas pašlaik ir apturēts," norāda Telia.

Atgādinām, ka 2018. gada vasarā Latvijas valdība Ministru prezidenta Marisa Kučinska personā un uzņēmums Telia Company tās prezidenta Johana Dennelinda personā parakstīja līgumu par sadarbību telekomunikāciju uzņēmumu Lattelecom un Latvijas mobilais telefons (LMT) attīstības jomā.

Tolaik grupas Telia uzņēmumiem – Sonera Holding un Telia Company – piederēja 49% LMT kapitāla daļu, Latvijas valstij Latvijas Radio un televīzijas centra un Privatizācijas aģentūras personā piederēja 28% LMT. Vēl 23% LMT kapitāla pieder Lattelecom kompānijai, kuru kontrolē Telia (51%) un Latvijas valsts (49%).

Наличные деньги - Sputnik Latvija
Efektīva cīņa ar ārzemju investoriem: bankas Latvijā zaudējušas miljardiem eiro

Telia vairākkārt aicināja Latvijas valdību pie LMT un Lattelekom apvienošanās, katru reizi varas iestādes atteicās no šīs idejas. 2017. gada rudenī Telia izvirzīja ultimātu, ka pārdos savas daļas abās kompānijās, ja valsts arī turpmāk atteiksies tās apvienot. 2018. gada sākumā puses pieņēma lēmumu sēsties pie sarunu galda un apspriest šo kompāniju turpmāko attīstību, tad arī tika noslēgtas iepriekšminētās saprašanās vienošanās.

2019. gada aprīlī Lattelecom paziņoja par nosaukuma maiņu – uzņēmuma daļa, kas nodarbojas ar klientu apkalpošanu telekomunikāciju pakalpojumu tirgū (ieskaitot veikalu tīklu Latvijā un ārpus tās), kļuva par Tet, savukārt koncerna daļa, kas nodarbojas ar izklaides satura izstrādi - par Helio.

Ja Telia nodomi par savas akciju paketes pārdošanu nav mainījušies, uzņēmums acīmredzot uzsāks iespējamā pircēja meklēšanu. 2017. gada oktobrī Telia viceprezidents Roberts Andersons runāja par ieguldījumiem Lattelekom un LMT tā: "Tas nozīmē, ka būsim spiesti mainīt mūsu pieeju gan LMT, gan Lattelecom. Telia nevar savu akcionāru kapitālu likt ilgtermiņā neproduktīvās un slikti izvietotās stratēģiskās likmēs."

Nekādas reakcijas no Latvijas kompāniju puses pagaidām nav bijis.

Ziņu lente
0