Latvijas skolotāji gatavojas streikot

© Sputnik / Sergey MelkonovАкция протеста Латвийского профсоюза работников образования и науки с требованием выполнения ранее утвержденного графика повышения зарплат
Акция протеста Латвийского профсоюза работников образования и науки с требованием выполнения ранее утвержденного графика повышения зарплат - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
2020. gada septembrī bija solīts palielināt pedagogu minimālo algu līdz 790 eiro, taču valsts budžetā nākamajam gadam tas nav paredzēts.

RĪGA, 19. septembris — Sputnik. Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) apspriež jaunu protesta akciju rīkošanu, raksta BNN.

LIZDA neizpratni un sašutumu izraisīja Ministru kabineta informatīvais ziņojums par 2020. gada valsts budžeta prioritārajiem pasākumiem, kurā nav paredzēta pedagogu minimālās algas likmes paaugstināšana no 2020. gada septembra, kā arī finansējuma palielināšana zinātnes un augstākās izglītības jomā.

LIZDA valde pieņēma lēmumu 9. oktobrī sasaukt ārkārtas padomes sēdi, kurā tiks pieņemts lēmums par protesta akciju organizēšanu.

Учитель на уроке - Sputnik Latvija
Valsts mēroga problēma: skolās trūkst skolotāju

"Vienreiz jāpārtrauc Latvijā spēkā esošu likumu, Ministru kabineta lēmumu nepildīšana. Katru reizi mums jāizmanto galējās metodes, lai politiķus pārliecinātu par normatīvo aktu un solījumu pildīšanu. Nav pieļaujams, ka nauda tiek dota jaunām iniciatīvām, piemēram, pieci miljoni eiro partiju finansēšanai, nepildot līdzšinējās saistības pret pedagogiem un zinātniekiem," uzsvēra LIZDA priekšsēdētāja Inga Vanaga.

Pedagogu algu cerētājs paaugstināšanas grafiks paredzēja, ka no 2020. gada 1. janvāra pedagogu mēnešalgas minimālā likme palielināsies no 710 līdz 750 eiro, bet 2020. gada septembrī pieaugums būs no 750 līdz 790 eiro.

LIZDA uzstāj, ka budžeta projektam ir jāparedz augstākās izglītības finansējuma paaugstināšana vismaz par 0,25% no IKP, bet zinātnē vismaz par 0,15% no IKP.

Iepriekš Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) uzdevusi tajā ietilpstošajām organizācijām tuvākajā laikā sagatavot viedokļus un priekšlikumus par iespējamajām protesta akcijām.

Tāpat LVSADA padomes sēdē izskanēja aicinājums prasīt Viņķeles demisiju un Saeimas atlaišanu. Sēdes dalībnieki bija sašutuši par to, ka vienkāršiem cilvēkiem Latvijā ir jāievēro likums, bet augstākas amatpersonas to var nedarīt.

Ziņu lente
0