Igaunijas prezidente: Eiropa ir nogurusi no Ukrainas, bizness ar Krieviju ir svarīgāks

© Фото Facebook / Kersti KaljulaidПрезидент Эстонии Керсти Кальюлайд
Президент Эстонии Керсти Кальюлайд - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida atzinusi: Eiropa ir nogurusi no Ukrainas, kas neseko Briseles ieteikumiem.

RĪGA, 19. septembris — Sputnik. Ukraina ļoti atpaliek no ES cīņā pret korupciju un reiderismu, valstī nav neatkarīga tiesiskuma. Tā kā Kijeva nepilda ES ieteikumus, Eiropā kļūst arvien ievērojamāks nogurums no Ukrainas, turklāt kļūst arvien grūtāk aizstāvēt pret Krieviju ieviestās sankcijas, viņa atzīst intervijā izdevumam "Evropeiskaja pravda".

Oligarhi ekonomikā un korumpētie tiesneši

"Galvenās jomas, kurās jūs patiešām atpaliekat, ir cīņa pret korupciju un neatkarīgs tiesiskums. (…) Protams, ir arī citi aktuāli uzdevumi – ir jāaptur reiderisms, jāmaina banku sistēma, lai cilvēkiem būtu piekļuve kredītiem u.tml. Tas viss ir svarīgi, bet prioritārā ir cīņa ar korupciju. (…) Ja mēs neredzēsim reālu progresu cīņā pret korupciju, jūs nesaņemsiet divas lietas: ekonomisko izaugsmi un augošu Rietumu atbalstu," paziņoja Kaljulaida.

Viņa piekrita žurnālista viedoklim, ka Eiropā arvien vairāk jūtams nogurums no Ukrainas.

Крым на карте - Sputnik Latvija
Krima reaģēja uz Ukrainas plāniem piekļūt Baltijas valstīm caur jūru

"Jā. Un noguruma iemesls ir tas, ka mēs daudzus gadus dodam vienus un tos pašus ieteikumus un neredzam, ka Ukrainā mazinātos korupcija, ekonomika – oligarhu ietekme un tā tālāk. Tāpēc ir diezgan dabiski, ka rodas šie jautājumi. Jaunās varas uzdevums ir parādīt, ka tagad attīstība būs ātrāka," paziņoja Igaunijas prezidente.

Pēc viņas vārdiem, Ukrainas jauno prezidentu Vladimiru Zeļenski un viņu komandu gaida "rodeo" – ātra radikālu izmaiņu īstenošana, bez kurām nav iespējams apkarot korumpēto sistēmu, oligarhus un nevar radikāli atjaunot tiesu sistēmu. Pēc viņas teiktā, šajā ceļā, jaunā vara neizbēgami pieļaus kļūdas, tāpēc ir jābūt gataviem tās koriģēt.

"Nesanāks tā, lai visi 100% iniciatīvu būtu veiksmīgi, jo dažreiz nevar redzēt ceļu, kamēr nesāksiet iet, kamēr nenonāksiet līdz straujam pagriezienam. Tam arī jābūt gataviem," teica Kaljulaida.

Sankcijas

Igaunijas prezidente uzskata, ka pat, ja Kijeva demonstrēs panākumus cīņā pret korupciju, tiesas reformā, daļai ES dalībvalstu vienalga būs svarīgākas to ekonomiskās attiecības ar Maskavu nekā Ukrainas intereses.

"Protams, tā ir. Mēs, igauņi, to zinām," apstiprināja Kaljulaida.

Viņa piebilda, ka ES nav vienprātības par sankciju saglabāšanu attiecībā uz Krieviju un katru reizi daži partneri ir jāpārliecina, lai viņi balsotu par sankciju pagarināšanu. Bet reālo reformu trūkums Ukrainā tikai sarežģī šo uzdevumu, pasūrojas Kaljulaida.

"Kad mēs neredzam jūsu valsts reālo progresu, mums ir daudz mazāk argumentu, lai aizstāvētu sankcijas," pauda viņa.

Ziņu lente
0