PrivatBank piemēro 1 miljonu eiro sodu

© Sputnik / Sergey MelkonovОтделение PrivatBank в Даугавпилсе
Отделение PrivatBank в Даугавпилсе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēdējo piecu gadu laikā šis ir otrs lielākais naudas sods par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likuma pārkāpumiem.

RĪGA, 19. septembris – Sputnik. Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) piemēro AS PrivatBank sodu 1 miljonu eiro apmērā par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas (NILLTPFN) normatīvo aktu prasību pārkāpumiem, ziņo FKTK mājaslapa.

Tiek apstiprināts, ka pārbaudes gaitā FKTK speciālisti ir konstatējuši vairākus pārkāpumus, kas saistīti ar iekšējās kontroles sistēmu, klientu bāzes riskiem un to pārvaldību. Pārkāpumi liecina, par nopietniem pārkāpumiem bankas iekšējā sistēmā NILLTPFN jomā.

Здание Swedbank в Риге - Sputnik Latvija
Zviedru bankas pārņēmušas Latvijas tirgu

Pēc komisijas datiem, bankas iekšējā kontroles sistēma nenodrošināja klienta padziļinātās pārbaudes nepārtrauktību. Banka nepievērsa pietiekamu uzmanību tam, lai noskaidrotu, vai klienta norādītais beneficiārs atbilst reālajam, kā arī dažos gadījumos nav veikusi pietiekamā apjomā klientu un līdzekļu pārbaudi to kontos.

Pēc FKTK pārbaudes rezultātiem bankai ir jāsniedz pasākumu plāns noteikto tiesisko pienākumu veikšanai un konstatēto pārkāpumu un trūkumu novēršanai, jāveic plānā paredzētie pasākumi, kā arī jāmaksā soda nauda 1 019 319 eiro apjomā. Bankai piemērotais naudas sods ir 90% no maksimālā likumā norādītā apmēra – 10% no Bankas kopējā gada apgrozījuma.

Šis nav pirmais sods, ko piemēro PrivatBank par NILLTPFN normatīvo aktu un līkuma "Par kredītiestādēm" prasību pārkāpšanu: 2015. gadā banka tika sodīta par diviem miljoniem eiro par dalību "Moldovas landromāts" shēmā.

Pēc Finanšu nozares asociācijas datiem, PrivatBank zaudējumi 2019. gada pirmajā pusgadā bija 706,3 tūkstoši eiro. Saskaņā ar socioloģiskās aptaujas datiem, ko veica SKDS pēc aģentūras LETA pasūtījuma 2019. gada sākumā, PrivatBank pakalpojumus pēdējā gada laikā izmantoja 2,8% Latvijas iedzīvotāju.

Ziņu lente
0