Diža sieviete-tēlniece: Rīga notiks Veras Muhinas izstāde

© Sputnik / В. Львов / Pāriet pie mediju bankasСкульптура Веры Мухиной "Рабочий и Колхозница"
Скульптура Веры Мухиной Рабочий и Колхозница - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīgā dzimušajai, izcilajai krievu un padomju tēlniecei šogad apritētu 130 gadi; Rīgā notiks unikāla izstāde par godu šai jubilejai.

RĪGA, 18. septembris – Sputnik. Maskavas dienas ietvaros Rīgā notiks unikāla izstāde, kura veltīta izcilai krievu un padomju tēlniecei Verai Muhinai. Atklāšana paredzēta 20. septembrī, plkst. 16:20, Maskavas namā.

Izstādē būs 22 stendi, kas veltīti dižās tēlnieces dzīvei un radošajai darbībai. Eksponātus prezentēs Latvijas Mākslas muzejs un Latvijas Akadēmiskā bibliotēka. Pasākumu sagatavojusi Latvijas Tēlnieces Veras Muhinas biedrība.

Vera Muhina ir dzimusi Rīgā, kas tobrīd bija Krievijas Impērijas Vidzemes (Līvlandes) guberņas sastāvā, 1889. gadā mājā Turgeņeva ielā 23/25, tā joprojām saglabājusies Rīgā.

Марш легионеров СС в Риге - Sputnik Latvija
Ko teiks latviešu leģionāri? Krievija ved uz Latviju izstādi par Eiropas atbrīvošanu

Daudzi Muhinas darbi arī šodien ir un paliek labākie, piemēram, skulptūra "Strādnieks un kolhozniece" šobrīd rotā apkārtni pie Tautas saimniecības sasniegumu izstādes kompleksa Maskavā. 1937. gadā šī skulptūra tika izvesta uz Parīzi dalībai izstādē, kur vietējā publika bija tik ļoti pārsteigta ar šī radījuma skaistumu, ka palūdza PSRS pārdot to Francijai, taču saņēma atteikumu.

Vēl viens ne mazāk slavens Muhinas darbs – skulptūra "Zemniece". Tā atrodas Vatikāna muzejā. Pieminekļi Maksimam Gorkijam Ņižņijnovgorodā un Pēterim Čaikovskim Maskavā arī pieder slavenās tēlnieces rokām.

Vērts atzīmēt, ka Muhina savulaik izglāba Latvijas nacionālo svētvietu – Brīvības pieminekli. Tā izveidošanai Latvijas Republikā tika savākts miljoniem latu tautas ziedojumos. XX gadsimta 40. gadu vidū padomju Latvijā rosināja jautājumu par "buržuāzijas" monumenta turpmāko likteni. Toreiz Muhina uzstājās kā eksperte un izteicās pret Brīvības pieminekļa nojaukšanu.

Vera Muhina ir piecu augstāko PSRS prēmiju laureāte, viņai tika piešķirti ordeņi, viņa bija PSRS Mākslas Akadēmijas prezidija locekle. Šobrīd Maskavā ir iela, kura nosaukta Muhinas vārdā.

Ziņu lente
0