Politika

Latvijas Valsts drošības dienests vēlas pārraut jauno krievu saikni ar Krieviju

© Sputnik / Sergey MelkonovФлаг России на фоне памятника Свободы
Флаг России на фоне памятника Свободы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas specdienestam nepatīk, ka Krievija paplašina atbalstu tautiešiem ārzemēs un nostiprina saikni ar krievvalodīgiem jauniešiem – VDD paziņoja, ka Krievijas pūliņi "apdraud Latvijas ģeopolitisko orientāciju".

RĪGA, 16. septembris – Sputnik. Latvijas Valsts drošības dienests saskatījis "ilgtermiņa riskus" Latvijas konstitucionālajai kārtībai Krievijas Federācijas mērķtiecīgajā darbā ar Latvijā dzīvojošajām tautiešu jaunajām paaudzēm. Par to teikts Nacionālās drošības koncepcijas projektā, kurš tiks izskatīts valdības sēdē 17. septembrī.

Товар недели от Тимати привлек службу госбезопасности Латвии - Sputnik Latvija
Video
"Nedēļas prece" no Timati piesaistījusi Latvijas Valsts drošības dienesta uzmanību

Dokumentā tiek apgalvots, ka Krievija izmantojot darbu ar tautiešiem kā instrumentu viņu piesaistīšanai savas ietekmes palielināšanas darbībām, kas "ir vērstas pret Latvijas nacionālo drošību".

Pēdējo gadu laikā tautiešu politikas ietvaros vēstures atmiņas pastiprināšanas darbs un militāri memoriālā darbība kļuva par vienu galvenajām Krievijas prioritātēm, atzīmēts projektā. Līdz ar to, tiek atjaunoti un uzturēti kārtībā memoriāli un pieminekļi it kā priekš tā, lai "ar to palīdzību uzsvērtu Krievijas vēsturisko klātbūtni Latvijas teritorijā". Pēc dokumenta autoru domām, tādējādi Krievija ir kā cenšas apstiprināt tai vēlamo vēstures notikumu interpretāciju, kura apšauba Latvijas valstiskuma pamatus un ir pretrunā ar valsts nacionālās drošības interesēm.

Tāpat projektā tiek runāts par to, ka Krievijas darbs ar jaunajiem tautiešiem rada ilgtermiņa riskus konstitucionālajai iekārtai, jo bezmaksas studijas Krievijas augstskolās un dalība jauniešu pasākumos palīdz Krievijai audzināt sev lojālu tautiešu paaudzi, kuru nākotnē tā varēs izmantot savu interešu īstenošanai.

"Šīs Krievijas aktivitātes ir pretrunā ar Latvijas centieniem veidot saliedētu pilsonisko sabiedrību un var radīt riskus arī Latvijas Eiroatlantiskajai ģeopolitiskajai orientācijai," uzsvērts VDD sagatavotajā dokumentā.

Atbalsts tautiešiem visos virzienos

Krievija turpina paplašināt atbalstu tautiešiem, radot arvien jaunas iespējas mācībām, darbam un attīstībai. Šī politikas mērķis ir izdarīt tā, lai tie, kas attiecina sevi ar krievu kultūru un valodu un vēlas nostiprināt citu valstu attiecības ar Krieviju, justos maksimāli ērti un netiktu pakļauti politiskajai vajāšanai savā valstī.

Янис Домбрава - Sputnik Latvija
Politika
Prieka pilnas bikses: Dombrava atļāvis nojaukt Uzvaras pieminekli

Arvien vairāk Latvijas jauniešu vēlas saņemt kvotu bezmaksas izglītībai Krievijas augstskolās, turklāt visbiežāk iemeslu vidū tiek minēts garīgais komforts. Iespēja mācīties izvēlēto profesiju krievu valodā viņiem ņem virsroku pār ES valsts diploma saņemšanas perspektīvu.

Dažādās Krievijas pilsētās regulāri tiek rīkoti jauniešu forumi, kur tiek aicināti arī tautieši no ārzemēm, lai viņi vairāk uzzinātu par vēsturisko dzimteni un pastāstītu redzēto mājās. Šogad vienas šādas programmas ietvaros Latvijas jaunieši paviesojās ne vien Maskavā, bet arī Rjazaņā un Samārā, un Krievijas reģioni iekaroja viesu sirdis.

Ziņu lente
0