Vairākkārt pieauguši naudas pārskaitījumi no Latvijas uz Krieviju

© Sputnik / Виталий Тимкив / Pāriet pie mediju bankasДенежные купюры: евро и доллары.
Денежные купюры: евро и доллары. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Fizisko personu veikto naudas pārskaitījumu apjoms no Latvijas uz Krieviju 2019. gada pirmajā pusgadā pieaudzis 27 reizes.

RĪGA, 15. septembris — Sputnik. Šī gada pirmajos sešos mēnešos būtiski pieaudzis naudas pārskaitījumu skaits uz Krieviju no Lielbritānijas, Latvijas, Abhāzijas un ASV, vēsta "Moskovskij komsomoļec".

Fizisko personu veikto naudas pārskaitījumu apjoms no minētajām valstīm uz Krieviju pieaudzis desmitiem reižu salīdzinājumā ar šo pašu periodu 2018. gadā. Piemēram, Latvijas iedzīvotāji pārskaitījuši uz Krieviju 27 reizes vairāk nekā laikā no 2018. gada janvāra līdz jūnijam; briti – 12 reizes.

Krievijas Centrālā banka aprēķinājusi, ka pārskaitījumu apjoms no Lielbritānijas pieaudzis par 155 miljoniem dolāru, no Latvijas – par 146 miljoniem dolāru, no ASV – par 76 miljoniem, no Abhāzijas – par 21 miljonu.

Valsts ieņēmumu dienests (VID) - Sputnik Latvija
Kāpēc tiek ieviesta naudas pārskaitījumu totāla kontrole

Informatīvi analītiskā centra "Alpari" vecākā analītiķe Anna Bodrova uzskata, ka pret Krieviju vērstās sankcijas piespiež uzņēmējus izdomāt aizvien jaunas finanšu shēmas, lai izvestu līdzekļus no ES uz Krieviju.

"Par vienu no šīs plūsmas galvenajiem posmiem kļuvusi Latvija. Mazais un vidējais bizness Krievijā bieži izmanto Latvijas banku segmenta pakalpojumus. Tur nav nekā slikta, jo pēdējos gados Latvija ir daudz paveikusi, lai panāktu finansiālās sistēmas pārskatāmību," uzskata Bodrova.

2019.gada aprīlī Krievijas Banka apstiprināja ierobežojumus naudas pārskaitījumiem uz Ķīnu, Kazahstānu, Kirgizstānu un Vjetnamu, lai cīnītos ar ēnu operācijām. Ierobežojuma rezultātā naudas plūsma uz NVS valstīm samazinājās par 27% 2019. gada otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar šī gada pirmo ceturksni. Kopējā summa sastādījusi 1,5 miljardus dolāru.

Iepriekš vēstīts, ka 2018. gadā Latvijas darba migranti pārskaitījuši uz dzimteni 1,269 miljardus dolāru – 3,7% valsts IKP. Šie dati sniegti Pasaules bankas pētījumā. Kopš iepriekšējā gada rādītāji gandrīz nav mainījušies – 2017. gadā migranti atsūtījuši uz dzimteni 1,265 miljardus dolāru.

Ziņu lente
0