Politika

Prieka pilnas bikses: Dombrava atļāvis nojaukt Uzvaras pieminekli

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saeimas deputāts no Nacionālās apvienības Jānis Dombrava, šķiet, uzskata pieminekli Rīgas atbrīvotājiem par kebabnīcu, bet sevi – par prezidentu. Viņš devis atļauju varasiestādēm nojaukt monumentu.

RĪGA, 15. septembris — Sputnik. Ar savu nepatiku pret kebabnīcām un komētām pazīstamais Saeimas deputāts no Nacionālās apvienības Jānis Dombrava savā lapā Facebook pasludinājis spriedumu piemineklim Rīgas atbrīvotājiem.

У здания Сейма прошел пикет Новой консервативной партии За правовую Латвию! - Sputnik Latvija
Dombrava triumfē: Rīgā apturēta divu kebabnīcu darbība

Dombrava autoritatīvi paziņoja, ka izpētījis visus Latvijas un Krievijas dokumentus, kas saistīti ar pieminekli, un noskaidrojis, ka nekādu īpašo aizsardzību tas nebaudot.

Nav zināms, kādus dokumentus pētījis Dombrava, ja pat Latvijas Ārlietu ministrija uzsvēra, ka pieminekļa nojaukšana nav pieļaujama bez Krievijas piekrišanas, jo to aizsargā 1994. gada 13. janvārī noslēgtais līgums par memoriālo būvju saglabāšanu, uzturēšanu un labiekārtošanu.

Taču Dombrava ar savu "atklājumu" vienpersoniski ļauj varasiestādēm nojaukt vai pārvietot pieminekli, ja viņiem pietikšot politiskās gribas.

"Esmu iepazinies ar visiem Latvijas-Krievijas dokumentiem saistībā ar pieminekli "Padomju Latvijas un Rīgas atbrīvotājiem no vācu fašistiskajiem iebrucējiem". Šis objekts nebauda īpašu aizsardzību. Ja Latvijas politiķiem ir pietiekama politiskā griba, tad šo objektu var demontēt vai pārvietot," atklāja Dombrava.

Starp politiķa sekotājiem daži bija stāvā sajūsmā par "atklājumu". Pateicīgie adepti pauda, ka vēlētos: kaut visi deputāti Latvijā būtu tādi kā viņš.

Par laimi, bija arī citi, kuri centienos nojaukt pieminekli saskata vien varasvīru vēlmi sašķelt sabiedrību. Jāpiebilst, ka tam piekrīt daudzi politiķi, tiesībsargi, politologi un žurnālisti.

Tikai valdība pagaidām nepievērš uzmanību "tautas" viedoklim un turpina savu rusofobo kursu. Iepriekš publicists Vladimirs Lindermans pauda, ka Uzvaras piemineklis viņiem ir kā "kauls rīklē".

Nenojaucams un neciešams

Gandrīz tūlīt pēc vasaras brīvdienām Saeimas komisijas atsāka izskatīt pieminekļa lietu. Pagaidām varasvīri nav gatavi "pabīdīt" monumentu, toties ir gatavi spert citus soļus, piemēram, pārdēvēt to.

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājs Arvils Ašeradens paskaidroja, ka nav iespējams nojaukt pieminekli, jo to aizsargā starptautiskie līgumi, un Latvija nevar tos pārkāpt. Tomēr esot iespējams pārdēvēt pieminekli, un, pēc viņa domām, tas ir pats optimālākais variants.

Янис Домбрава - Sputnik Latvija
"Mēģinājums aizstāt latviešus": Dombrava par darba migrantu piesaistīšanu Latvijā

Pēc politiķa domām, līdz šim piemineklis atbrīvotājiem nesis "neoficiālu" nosaukumu, un būtu laiks to nosaukt oficiāli un līdzās novietot uzrakstus, kas skaidrotu tūristiem un vietējiem "vēstures nianses".

Jāpiebilst, ka iepriekš publicists Lindermans politisko notikumu iknedēļas apskatā pastāstīja, ka līdztekus vēstures grūtībām Saeima izjūt grūtības arī ar Rīgas domi.

Viņš atgādināja, ka "bez tās nav iespējams rekonstruēt pieminekli, nacionālisti nevar piekārt kaut kādas savas riebīgās plāksnītes, kur nu vēl to nojaukt". Un te nu uz skatuves parādās Rīgas jaunais mērs Oļegs Burovs. Viņš pats apliecināja, ka 9. maiju ignorēšot kopā ar visu Latvijas valdošo eliti, taču pie tam ir skaidrs, ka viņš saprot, ar ko viņam un viņa partijai draud atļauja pieminekļa nojaukšanai. Latvijas krievi vairs nekad par to nebalsos, trāpīs arī "Saskaņai". Bet Burovs nevēlas kļūt par nodevēju.

Tātad Rīgas domes lēmums par pieminekli, ja tas pēkšņi parādīsies dienas kārtībā, nav zināms.

Sajaucis

Savukārt par "lēmēju" Dombravu neko daudz var neteikt. Atliek tikai atsaukt atmiņā bezgalīgos karus ar kebabnīcām. Pie tam par attieksmi pret politiķi var spriest pēc viņa nesenās izgāšanās ar komētām. Toreiz Dombrava Twitter tīklā brīdināja par nopietniem draudiem cilvēcei, ko nes komētas.

Lasītāji mēģināja noskaidrot, kāpēc Dombrava tā nobijies no objekta, kas sadeg atmosfērā, pat nenonākot līdz Zemei. Tad nu noskaidrojās, ka deputāts vienkārši to sajaucis ar asteroīdu.

Tāpat arī Uzvaras pieminekli, Latvijas krievu svētvietu, politiķis, šķiet, ir sajaucis ar kaut ko citu.

Ziņu lente
0