Degi Karajevs: Uzvaras pieminekli var nojaukt, ja Maskava laikus nenorās

© Foto : Фото из личного архива КараеваЛатвийский общественный активист Дэги Караев
Латвийский общественный активист Дэги Караев - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīgas atbrīvotājiem veltīto pieminekli aizsargā starptautiskais līgums, taču, ja Maskava laikus nesarās, nacionālisti tomēr var mēģināt to nojaukt, uzskata sabiedriskais aktīvists Degi Karajevs.

RĪGA, 14. septembris – Sputnik. Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija paziņoja, ka Uzvaras piemineklis Rīgā netiks nojaukts, taču, iespējams, tiks mainīts tā nosaukums. Komisijas priekšsēdētājs Arvils Ašeradens uzskata, ka laiks piešķirt oficiālu nosaukumu piemineklim un izvietot līdzās stendus ar "vēsturisku informāciju".

"Ja cilvēkam pastāvīgi iegalvot, ka viņš ir cūka, agri vai vēlu viņš sāks rukšķēt. Tātad tā sabiedrības daļa, kam gadu desmitiem "izskalotas" smadzenes, atkārtojot, ka Uzvaras piemineklis sašķeļ cilvēkus Latvijā, jau no bērnības aug ar šo versiju un svēti tic tai. Tie, kas šai propagandai nav pakļauti, pieminekli uztver gluži citādi," sarunā ar Sputnik Latvija pauda sabiedriskais aktīvists Degi Karajevs.

Viņš uzsvēra, ka piemineklis, pec būtības, - tas ir metāls un akmens, tas neko ne apvieno, ne sašķeļ.

"Ar sašķelšanu nodarbojas Latvijas valdība, gadu desmitiem deklarējot veselajam saprātam neatbilstošu loģiku. Principā, plāksnītes vajadzētu piekārt Latvijas varasvīru galvās, bet ar pieminekli tam nav nekāda sakara," teica Karajevs.

Aktivists atzīmēja, ka uz Rīgas atbrīvotājiem veltītā pieminekļa Uzvaras parkā vairs nav nekādas simbolikas: uzraksts par karavīriem-atbrīvotājiem tika nolauzts jau 90.gados, ne ģerboņu, ne sirpju ar āmuriem tur nav.  

Памятник Освободителям Риги - Sputnik Latvija
Žurnāliste ierosinājusi pārvest Uzvaras pieminekli uz Pitalovu

"Mēs dzīvojam tādā absurda laikā, ka nav iespējams izslēgt briesmīgākos variantus. Šajā gadījumā vienīgā iedarbīgā tiesiskā metode ir starptautiskais līgums par piemiņas vietām un simboliem. Nacionālie deputāti sākuši to apšaubīt, un daudz kas ir atkarīgs no Krievijas. Ja Maskava laikus nenorās, tie "drosmīgie biedri" var arī riskēt (nojaukt pieminekli – red.)," uzskata Karajevs.

Ierosinājums nojaukt pieminekli tika nodots Saeimā, kad to parakstīja 10 822 Latvijas pilsoņi. Jūnijā Saeima nobalsoja par projekta nodošanu komisijai atbilstoša likumprojekta izstrādei. Vienlaikus parlamentā tika iesniegta Eiropas Parlamenta deputātes Tatjanas Ždanokas petīcija ar lūgumu saglabāt pieminekli – tās paraksti tika savākti ārkārtīgi īsā laikā. Taču Saeima šo projektu noraidīja.

Караев о памятнике Освободителям в Риге: перебить таблички нужно в головах правителей Латвии
Ziņu lente
0