"Jocīgs termins": eksperts novērtēja Igaunijas kiberdiplomātijas nākotni

© SputnikАндрей Масалович
Андрей Масалович - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pagaidām nav saprotams, kā Tallina skaidro jēdzienu "kiberdiplomātija", taču pats termins ir "jocīgs", atzīmēja eksperts informācijas tehnoloģiju jomā Andrejs Masalovičs.

RĪGA, 14. septembris – Sputnik. Igaunijas Ārlietu ministrija informējusi par kiberdiplomātijas nodaļas izveidi, vēstīja Sputnik Igaunija. Starp jaunās struktūras uzdevumiem būs starptautiskās sadarbības attīstība kiberdrošības jomā, precizēja resors.

Igaunija steidz piedalīties kiberpīrāga dalīšanā, sarunā ar portālu savu viedokli pauda eksperts informācijas tehnoloģiju jomā, Krievijas IT uzņēmumu konsorcija "Inforus" prezidents Andrejs Masalovičs.

Вирус-вымогатель атаковал IT-системы компаний в разных странах - Sputnik Latvija
Viedoklis
NATO kiberdrošības stratēģija – pulvera muca Baltijas valstīm

"Interneta telpas politizācija sākās līdz ar vispasaules tīmekļa parādīšanos un turpinās jau apmēram divdesmit gadus. Internets ir jauna telpa propagandai, un Igaunijas valdības darbībās redzama vēlme "neatpalikt"... Vairāk nekā desmit gadus kibertelpa bija "neitrāla" vieta, un lielākie spēlētāji bremzēja ne tikai likumdošanas pamata, bet arī vienotu definīciju parādīšanos. Patlaban par "spēles noteikumiem" vēl nav runas, spēcīgās valstis nevēlas sākt dialogu. Tātad visiem mazākajiem ir kaut kādā veidā jāpieņem lēmums un jāparāda savs nodoms piedalīties pīrāga dalīšanā," paskaidroja Masalovičs.

Eksperts atgādināja, ka Igaunijai tika dotas labas izredzes nostiprināties kibertelpā, kad to faktiski pārvērta par NATO kibervitrīnu.

"Tagad tā vēlas nostiprināt panākumus, kļūstot par Eiropas kibervitrīnu. Mums atliek tikai noskaidrot, kā Tallina skaidro jēdzienu "kiberdiplomātija": jaunie vārdi parādās ātrāk nekā to definīcijas, taču pats vārds ir amizants – jauns jocīgs termins," atzīmēja Masalovičs.

Igaunijas Ārlietu ministrija informēja, ka kiberdiplomātijas nodaļa sāks darbu jau šoruden. Jaunā dienesta vadītāja Heli Tijrmā-Klāra ir agrākā valsts Aizsardzības ministrijas padomniece kiberdrošības jautājumos.

Масалович: кибердипломатия - прикольный термин, но про что это, непонятно
Ziņu lente
0