Atspēkot neizdevās: PNB Banka atzīta par maksātnespējīgu

© Sputnik / Sergey MelkonovОфис PNB Banka в Даугавпилсе
Офис PNB Banka в Даугавпилсе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Maksātnespējas procesa administrators plāno parādīt kreditoriem un sabiedrībai, ka process var būt mkaksimāli godīgs.

RĪGA, 13. septembris — Sputnik, Dmitrijs Oļeiņikovs. Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesa pasludinājusi "PNB banku" par maksātnespējīgu. Par "PNB bankas" maksātnespējas administratoru iecelts advokāts Vigo Krastiņš.

Finanšu tirgus un kapitāla komisija (FKTK) atzīmēja, ka vērīgi sekos maksātnespējas procesam, un Noguldījumu garantijas fonds, kas no saviem līdzekļiem nodrošinājis garantēto kompensāciju izmaksu bankas klientiem, maksātnespējas procesā piedalīsies kā kreditors, pretendējot uz izmaksāto līdzekļu atgūšanu.

Андрей Элксниньш - мэр Даугавпилса - Sputnik Latvija
Daugavpils dome cenšas atgriezt savu miljonu no PNB Bankas

Pēc kredītiestādes pasludināšanas par maksātnespējīgu administrators uzņemsies visus likumā un kredītiestādes statūtos paredzētos bankas pārvaldes struktūru un vadības pienākumus. Pirms izmaksu veikšanas bankas kreditoriem viņi tiks pārbaudīti jautājumā par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas iespējamiem riskiem.

Vigo Krastiņš ir biroja "Skrastiņš & Dzenis" advokāts. Publiski pieejamā informācija liecina, ka iepriekš viņš bija uzņēmumu "VEF Radiotehnika RRR" un "Avio Baltica" administrators. Viņš pieminēts arī ka viens no pretendentiem uz "ABLV Bank" likvdatora posteni.

Komentējot iecelšanu administrator amatā, Krastiņš paziņoja: "Maksātnespējas procesi Latvijā līdz šim ir piesaistījuši lielu sabiedrības uzmanību, un bieži līdz ar to raisījuši arī daudz spekulāciju, aizdomu un negatīvu komentāru.

Mans mērķis ir panākt, ka "PNB bankas" maksātnespējas procesā izdotos atgūt ne tikai maksimāli daudz bankas aktīvu, bet arī demonstrēt kreditoriem un sabiedrībai, ka maksātnespējas process var būt maksimāli godīgs."

Atgādināsim, ka "PNB Banka" aktīvi cīnījās par tiesībām turpināt darbu kopš 15.augusta, kad FKTK pieņēma lēmumu par tās darbības apturēšanu. Bankas vadība vērsās tiesā ar prasību atcelt komisijas lēmumu, taču pēc divām tiesas sēdēm to nav izdevies panākt.

Tagad maksātnespējīgās komercbankas vadība plāno vērsties prokuratūrā ar lūgumu atcelt tiesas lēmumu, paziņoja bijusī bankas valdes locekle Anna Verbicka. Bankas bijusī vadība plāno tikties ar administratoru un apspriest tālākās saziņas jautājumus.

Ziņu lente
0