Deviņpadsmit pašvaldību vadītāji pieprasa apturēt novadu reformu

© Sputnik / Sergey MelkonovКарта Латвии
Карта Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas novadu vadītāji uzskata administratīvi teritoriālo reformu par nesagatavotu un pieprasa Pašvaldību savienībai to apturēt.

RĪGA, 12. septembris – Sputnik. Deviņpadsmit pašvaldību vadītāji līdz Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšsēdētāju Gintu Kaminski pēc iespējas ātrāk sasaukt ārkārtas slēgto LPS domes sēdi par administratīvi teritoriālās reformas apturēšanas jautājuma izskatīšanu, vēsta BB.lv.

Pašvaldību vadītāji vērtē Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) piedāvāto reformu esošajā redakcijā kā nesagatavotu un uzskata, ka tās virzīšana ir jāaptur.

VARAM ekspertu izstrādāto pētījumu par novadu apvienošanu pašvaldību vadītāji piedāvā iesniegt izvērtēšanai Valsts kontrolē, lai noteiktu tā lietderīgumu, tajā iekļauto datu patiesīgumu un tam iztērētā finansējuma atbilstību racionālas līdzekļu izmantošanas kritērijiem.

Премьер-министр Латвии Кришьянис Кариньш - Sputnik Latvija
Kariņš: novadu reforma nāks par labu iedzīvotājiem

Pašvaldību vadītāji grasās pieprasīt VARAM arī "acīmredzami nepatiesas reformas politiskās reklāmas" un iedzīvotāju maldināšanas izbeigšanu.

Aicinājumu parakstīja Alojas, Amatas, Beverīnas, Burtnieku, Cesvaines, Jaunpiebalgas, Kocēnu, Lubānas, Mazsalacas, Naukšēnu,, Līgatnes, Pārgaujas, Priekuļu, Raunas, Rūjienas, Smiltenes, Salacgrīvas, Strenču un Vecpiebalgas pašvaldību vadītāji.

Šobrīd Latvijas kartē ir 119 pašvaldības. Saskaņā ar VARAM plānu, to skaits samazināsies līdz 36. Ja neskaita galvaspilsētu, vislielākā Latvijas pašvaldība iedzīvotāju skaita ziņā būs Daugavpils novads (110 tūkstoši cilvēku), savukārt mazākā – Līvānu novads (10 tūkstoši). Izmaiņas neskars tikai septiņus Latvijas reģionus – Rīgu, Jūrmalu, Alūksnes, Gulbenes, Līvānu, Olaines un Salaspils novadu.

LPS sagatavojusi alternatīvu reformas variantu, kurš paredz, ka Latvijā sākumā tiks izveidoti apriņķi, jeb otrā līmeņa pašvaldības, un tikai pēc tam novadi, ja vēlēsies, varēs apvienoties.

Ziņu lente
0