Viedoklis

Dokuments no "VDK maisiem" atmasko Latvijas prezidenta melus

© Sputnik / Sergey MelkonovЭгилс Левитс
Эгилс Левитс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ar saviem meliem – "es nekad neesmu bijis Vācijas pilsonis" – prezidents "sakaitējis" sabiedrībā cirkulējošās baumas par savu dubultpilsonību; varbūt viņš tomēr ir saglabājis savu vācu pasi – katram gadījumam?

Savā nesenajā publikācijā es izteicu uzskatu, ka Latvijas prezidents Egils Levits pagātnē, iespējams, bijis Izraēlas pilsonis. Pie šāda secinājuma es nonācu ar izslēgšanas metodes palīdzību.

Levits apgalvo, ka nekad nav bijis Vācijas pilsonis, neskatoties uz gandrīz divdesmit Vācijā nodzīvotiem gadiem. Nesenajā intervijā Neatkarīgajai Rīta Avīzei uz žurnālista jautājumu viņš atbildēja visnotaļ noteikti: "Nē, es neesmu bijis Vācijas pilsonis."

Latvijas Republika, kad Levits dzīvoja Vācijā, pastāvēja vien virtuāli. Līdz ar to, nepastāvēja – oficiālajā telpā – arī Latvijas pilsonība.

Padomju pilsonība Levitam tika anulēta. "Noteikt, ka personas, kuras pārceļas atbilstoši ar viņu izteikto vēlmi no PSRS uz Izraēlu pastāvīgai dzīvošanai, tiek uzskatītas par izgājušām no padomju pilsonības kopš viņu izbraukšanas no PSRS brīža" (1967. gada 17. februāra PSRS Augstākās padomes Prezidija rīkojums). Fakts, ka Levita ģimene apmetās uz dzīvi Vācijā, neko nemaina: no Padomju Savienības 1972. gadā viņi izbrauca ar Izraēlas vīzu.

Эгилс Левитс - Sputnik Latvija
Viedoklis
Vai Latvijas prezidents ir bijis Izraēlas pilsonis?

Varbūtība, ka Egils Levits dzīvojis Vācijā kā persona bez pilsonības (apatrīds), ir niecīgi maza. Levits un viņa cilvēku loks noteikti izmantotu propagandā šo izdevīgo biogrāfijas faktu. Redzi, dzīvojot "trimdā", svešatnē, topošais prezidents vienmēr svēti ticēja, ka Latvijas Republika atdzims no pīšļiem, un apzināti nepieņēma citas valsts pilsonību, rādot nostājas, vīrišķības paraugu un tml. Taču nekā tamlīdzīga: Levits nekad nav izteicis ne mazāko mājienu par dzīvi apatrīda statusā.

Tātad sausais atlikums ir lakonisks: citas valsts pilsonība, ne Vācijas. Un visticamāk, ka šī "cita valsts" ir Izraēla. Levita ģimene varēja ierasties no PSRS Izraēlā, iegūt "automātiski" Izraēlas pilsonību, un jau pēc tam pārcelties uz Vāciju.

Nezināmais atklājas

Atmetu dažus faktus, kuri netieši liecina par to, ka Levitam tomēr bijusi Vācijas pilsonība. Piemēram, video intervijā ar Levitu raidījuma vadītājs Jānis Domburs izteica frāzi: "Un tas tikpat pilnvērtīgi kļūstat par Vācijas pilsoni." Levits uztver frāzi kā pašsaprotamu, neiebilst.

Президент Латвии Эгилс Левитс - Sputnik Latvija
Levita bērni varētu atgriezties Latvijā? Tētis-prezidents sola perspektīvas

Vēl viens interesants fakts. Dzīvojot Vācijā, Egils Levits ar Šlēsvigas-Holšteinas zemes tiesas lēmumu tika iecelts par zvērinātu tulkotāju no latviešu un krievu valodas. VFR zemēm ir atšķirīga likumdošana, taču vairumā gadījumu, lai saņemtu zvērināta tulkotāja amatu, ir jābūt Vācijas pilsonim.

Es kļūdījos ar Izraēlas pilsonību, jo nevarēju iedomāties, ka esošais prezidents var tik viegli ņemt un samelot publiskajā telpā. Runa taču nav par rutīnas politiskajiem meliem, piemēram, neizpildāmiem solījumiem vēlētājiem, bet gan par konkrētu un pārbaudāmu biogrāfijas faktu.

Viss nezināmais atklājas. 9.septembrī tika publiskota kārtējā dokumentu porcija no "VDK maisiem". Aģenti "Karmena", "Artists" un "Heino" nodod informāciju par PSRS naidīgas ārvalstu organizācijas pārstāvi Egilu Levitu. Turpat pievienota arhīva izziņas kopija, kurā norādīta Egila Levita pilsonība – VFR.

Kāpēc prezidents sameloja?

Tātad, Latvijas prezidents ievērojamu dzīves periodu bija Vācijas pilsonis. Rodas jautājums: kāpēc viņš sameloja, atbildot uz jautājumu par pilsonību? Ko viņš slēpj? Kādēļ gan nepastāsta visu skaidri un saprotami, lai izvairītos no nepareiziem izskaidrojumiem?

Эгилс Левитс с супругой Андрой у памятника Свободы в день инаугурации - Sputnik Latvija
Jurkāns: katrā latvietī sēž antisemīts, un Levitu daudzas reizes "izbrāķēja"

Ja viņš slēptu, ka pagātnē bijis Izraēlas pilsonis, to vismaz kaut kā varētu racionāli izskaidrot. Pieņemsim, ka Levita piekritēju vidū ir cilvēki ar antisemītiskiem uzskatiem, un viņš baidās pazaudēt viņu atbalstu. Viņi ir gatavi, teiksim tā, samierināties ar viņa ebrejisko izcelsmi, taču diez vai viņus iepriecinātu fakts, ka esošais valsts vadītājs ilgu laiku bijis Izraēlas pilsonis.

Bet kāpēc ir jāslēpj Vācijas pilsonība?! Visi latvieši, kuri bēga uz Rietumiem, pieņēma dzīvesvietas valsts pilsonību – Amerikas, Kanādas, Austrālijas, Vācija… Tur nav nekā neparasta.

Atgādināšu, ka Latvijas Satversmes 37. pants aizliedz valsts vadītājam dubultpilsonību. Visiem ir zināms stāsts ar Vairu Vīķi-Freibergu, kurai nācās steidzamā kārtā atteikties no Kanādas pilsonības, lai ieņemtu prezidentes posteni.

Ar saviem meliem – "es nekad neesmu bijis Vācijas pilsonis" – prezidents "sakaitēja" sabiedrībā cirkulējošās baumas par viņa dubultpilsonību. Varbūt viņš tomēr nav atteicies no ārvalstu pilsonības, saglabājis Vācijas pasi – katram gadījumam?

Autora domas var neatbilst redakcijas viedoklim.

Ziņu lente
0