Juglas ezeru atvēra motorlaivām: bet kas būs ar putniem

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Zvejotāji līksmo, ornitologi sūdzas: Juglā tagad ir atļautas motorlaivas; kā iznācis, ka pētniekiem ir nopietni iebildumi pret šo, taču Rīgas dome tomēr apstiprināja attiecīgu atļauju.

RĪGA, 10. septembris – Sputnik. Kopš augusta sākuma vienu no lielākajiem Rīgas ezeriem – Juglas ezeru – pēc ilga laika atvēra motorlaivām. Agrāk te bija stingri ierobežojumi pat airu laivām, taču tagad visi aizliegumi ir atcelti. Šis lēmums izraisījis nopietnas ornitologu bažas, vēsta skaties.lv.

Заправка автомобиля на одной из автозаправочных станций. - Sputnik Latvija
Benzīns, ne ūdens: ezers Rīgā piesārņots ar naftas produktiem

Rīgas domes Ūdens resursu nodaļas vadītājs Jānis Švinskis pastāstīja, ka domē ilgus gadus vērtēja laivu transporta ierobežojumu lietderīgumu: "Tagad pēc vairāk nekā desmit gadiem tie ir atcelti. Šobrīd var izmantot visus motorizētos kuģošanas līdzekļus un visus kuģošanas līdzekļus, kādi ir atļauti Ministru kabineta noteikumos."

Valdis Šoplaks nodarbojas ar ūdens sporta veidiem un dzīvo netālu no ezera. Viņš ir pārliecināts, ka aizliegums bijis nepamatots, turklāt tas veicināja ezera aizaugšanu: "Pašlaik salīdzinājumā ar to, kā bija pirms 20 gadiem, ka varēja ar vējdēļiem braukāt un tamlīdzīgi, ezers ir sācis pārpurvoties, ir problēmas nopeldēties."

Vairums zvejnieku arī uzskata, ka motorlaivu kustība uz Juglas ezera būtu jāatļauj.

Iebildumi ir ornitologiem – tieši pēc viņu padoma sākotnēji tika ieviests aizliegums.

"Tuvākajos gados būs mazāk un mazāk putnu," saka Ruslans Matrozis, ornitologs, kurš vēro Juglas ezeru.

Viņš ir pārliecināts, ka trokšņa un lielā cilvēku skaita dēļ putnu skaits ezerā samazināsies. Sevišķi jūtīgi šajā nozīmē ir ķīri, kuri ātri aizlido no trokšņainām vietām.

Ветрогенераторы - Sputnik Latvija
Iespējams, putni nemirs: ornitologi neiebilst pret vēja ģeneratoriem Zemgalē

"Līdz šim šis ezers bija faktiski vienīgais, kur bija liegums braukt ar motorizētiem transportlīdzekļiem, līdz ar to tur bija diezgan liela putnu daudzveidība, liels skaits salīdzinājumā, piemēram, ar blakus esošo Ķīšezeru, lielo Baltezeru, Daugavu un citām vietām," saka ornitologs.

Rīgas domē norāda, ka ornitologi izteica savus iebildumus pārāk vēlu: viņiem tika nosūtīts pieprasījums, taču atbildi pašvaldība tā arī nesaņēma. Savukārt ornitologi saka, ka nekādu vēstuli neesot saņēmuši.

Jebkurā gadījumā, šobrīd uz Juglas ezera ir atļauts pārvietoties ar jebkāda veida laivām, kuras ir Latvijā un kuras var ienākt seklā ezerā.

Ziņu lente
0