Latvijas veterināri noraizējušies: nezināms vīruss nogalinās suņus visā pasaulē

© Sputnik / Александр Кондратюк / Pāriet pie mediju bankasСобака породы немецкий шпиц
Собака породы немецкий шпиц - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bīstamā saslimšana, kas jau aiznesusi daudzu mājdzīvnieku dzīvības Norvēģijā, var dažās stundās aiziet līdz Latvijai, paziņoja Latvijas Veterinārārstu biedrībā.

RĪGA, 9. septembris – Sputnik. Latvijas Veterinārārstu biedrība (LVB) brīdina par vīrusa izplatīšanos suņu vidū, kas pagaidām nav identificēts, taču izplatās ar milzīgu ātrumu. Norvēģijā no nezināmas slimības miruši vairāki desmiti suņu, vēsta diena.lv.

Собака породы французский бульдог  - Sputnik Latvija
Uzrādiet suņa pasi: vadītājs nav ielaidis autobusā ģimeni ar buldogu

Asociācijā paziņoja, ka slimības ierosinātājs pagaidām nav zināms, taču ir vērts domāt, ka tas ir izturīgs pret ārējo vidi. Tāpat veterināri noskaidrojuši, ka vīruss var dzīvot ārpus inficētā ķermeņa, tātad to viegli var nodot caur apģērbu vai apaviem. Viens no galvenajiem saslimšanas simptomiem ir asiņaina diareja. Veterināri brīdina, ka gadījumā, ja sunim parādās pirmās sliktas pašsajūtas pazīmes, četrkājainais mīlulis ir jāved uz klīniku un jānodod analīzes.

Veterinārārstu biedrības pārstāve Lita Konopore uzskata, ka mūsdienu pasaulē, kur milzīgi attālumi tiek pārvarēti dažās stundās, vīrusu izplatīšanās bīstamība ir sevišķi augsta. Tādēļ nezināmais vīruss, kurš atklāts Norvēģijā, var viegli nokļūt Latvijā. Pēc viņas sacītā, apdraudētas ir arī Zviedrija, Somija un Igaunija. Suņu īpašniekus no šīm valstīm lūdz būt uzmanīgiem un piesardzīgiem ar saviem mājdzīvniekiem.

Inficēšanās profilaksei ieteicams rūpīgi sekot līdzi tīrībai un izmantot speciālus dezinficējošus līdzekļus, kuri ir pieejami veterinārajās aptiekās un klīnikās, vēsta LVB.

Отборочный этап чемпионата России по заезду на собаках в Лемболово - Sputnik Latvija
Igauņu suņi aizbēguši uz Krieviju un negribēja atgriezties

Iepriekš ziņots, ka ekoloģijas nozares speciālisti nosaukuši suņus par apkārtējai videi bīstamākajiem plēsējiem. Piemēram, Brazīlijā suņi pārpildījuši dabas rezervātus un nacionālos parkus. Tie medī baros, kas sastāv no 15 suņiem. Dabas rezervātos tie izstūmuši dabiskos plēsējus, tādus kā lapsas un lielie kaķi. Uz vienu pumu ir 25 suņi, uz vienu ocelotu – 85.

Katru gadu to skaits kļūst arvien lielāks. Tie izplata slimības un posta dabisko vidi. Un šāda tendence vērojama visā pasaulē. Planētas iedzīvotāju skaits pēdējā gadsimta laikā strauji palielinājies, arī suņu populācija pieaugusi līdz 1 miljardam.

Pēc zinātnieku domām, suņi ir atbildīgi par 11dzīvnieku veidu izzušanu un ir trešie postošākie zīdītāji pasaulē, piekāpjoties vien kaķiem un grauzējiem.

Ziņu lente
0