Latvijas iedzīvotāji brauc prom uz Igauniju mācīties krievu valodā

© Sputnik / Евгений АшихминУчебники эстонского языка.
Учебники эстонского языка. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Izņemot dāsnākus sociālos pabalstus, Latvijas vecākiem ir parādījies jauns iemesls deklarēt bērnus Igaunijā – tur joprojām var iegūt izglītību krievu valodā.

RĪGA, 9. septembris – Sputnik. Pagājušajā mācību gadā Igaunijas izglītības iestādes apmeklēja 323 jauni Latvijas pilsoņi, turklāt gandrīz 200 izvēlējās skolas, kas piedāvā programmas krievu valodā, vēsta LTV7 Krievu apraides raidījums "Personīga lieta".

Latvijas pilsoņi 2018. gadā kļuvuši par trešo lielāko imigrantu grupu Igaunijā pēc Ukrainas un Krievijas. Igaunijas iedzīvotāju skaita pieaugums ar Latvijas pilsonību sastādīja 539 cilvēkus, turklāt 6 Latvijas pilsoņi dzimuši Igaunijā. Kopumā 2019. gada sākumā Igaunijā pastāvīgi dzīvoja 647 Latvijas pilsoņi vecumā līdz 19 gadiem.

Президент РФ В. Путин встретился с президентом Эстонии К. Кальюлайд - Sputnik Latvija
Igaunijas prezidente gaisināja "šausmu stāstus" par krievu valodu

Prīmetsa pamatskola Valgā agrāk saucās par Krievu ģimnāziju, taču pēc tam tika veikta reforma, un tagad te mācās bērni no pirmās līdz devītajai klasei, stāsta skolas direktore Marina Krotova.

Klases iedalītas divās paralēlēs. Paralēle "A" – tās ir tā dēvētās krievu klases: mācības lielākoties notiek krievu valodā, divās valodās tiek pasniegti tādi priekšmeti, kā mūzika, fizkultūra, māksla. Paralēle "B" – tās ir pilnas iedziļināšanās klases: mācības 100% apmērā notiek igauņu valodā.

Pirms gada skola darbā pieņēma skolotāju no Latvijas. Latvijā viņa saņēma 500 eiro algu, no kuriem 50 eiro aizgāja ceļam. Igaunijā par mazāku stundu skaitu viņa saņēma 850 eiro. Sabiedriskais transports – par brīvu. Sak, pirmo reizi vairāku gadu garumā spējusi atlikt naudu.

Skolu apmeklē arī Latvijas bērni. Viss, kas tam ir nepieciešams, – deklarēt bērnu Igaunijā. Precīzs šādu bērnu skaits nav zināms, jo oficiāla statistika netiek apkopota, taču pēdējais gadījums bijis pērn, kad no Latvijas skolas 6. klasē pārgāja zēns. Valodu mācās no nulles. Šādiem bērniem palīdz iekļauties, nepieciešamības gadījumā sastāda individuālu programmu.

Uz jautājumu, vai krievu izglītība Igaunijā ir nepieciešama, skolas direktore atbild šādi:

"Man liekas, ka ir ļoti labi, ka mums joprojām ir izvēle, ka vecāki var izvēlēties vai nu 100% igauņu valodā, vai iedziļināšanās klasi, kur krievu bērni mācās igauņu valodā. Vai nu trešo variantu: mācības krievu valodā ar noteiktu procentu igauņu valodā. Tas ir ļoti labi. Tas ir lielākais pluss, ka joprojām tik mazā pilsētā pastāv šāda iespēja."

Pēc 9. klašu pabeigšanas skolēni iet uz Valgas Valsts ģimnāziju, kur viņiem arī pastāv iespēja mācīties krievu valodā. Mācību proporcija krievu un igauņu valodā ir 40 uz 60.

Памятник Александру Пушкину в Риге - Sputnik Latvija
Augstākā izglītība krievu valodā: Latvija nometa, Lietuva noķēra

"Viņiem matemātika ir krievu valodā, fizika, krievu valoda, literatūra. Katru gadu, kad pabeidz 12. klases, kāds no šiem skolēniem beidz ar zelta medaļu. Viņi ir ļoti labi un ļoti orientēti uz atzīmēm," stāsta ģimnāzijas direktors Andruss Murumā.

Arī ģimnāzijā ir skolotājs no Latvijas. Marta strādā šeit par angļu valodas un franču valodas skolotāju astoņus gadus. Ar kolēģiem runā angļu, vācu un pavisam nedaudz krievu valodā, ar bērniem – valodā, kādā notiek mācības priekšmetā.

Šobrīd Igaunijā darbojas 74 vidusskolas, kurās izglītību iespējams iegūt krievu valodā, taču katru gadu to skaits samazinās. Krievu skolās mācās vairāk nekā 20% visu valsts skolēnu.

Ziņu lente
0