Zinātnieki pierādījuši: virs Everesta lidojošās zosis nav alpīnistu halucinācija

© AP Photo / Tashi SherpaДжомолунгма, или Эверест
Джомолунгма, или Эверест - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pirmais par zosīm virs Everesta pastāstīja jaunzēlandieties Džordžs Lou, kurš uzkāpa Everesta virsotnē 1953. gadā kopā ar Edmundu Hilariju.

RĪGA, 8. septembris – Sputnik. Zinātnieku grupa no Lielbritānijas un ASV ir pierādījusi, ka zosis spēj lidot aptuveni 9000 metru augstumā, tāpēc alpīnistu stāsti, kuri virs Everesta redzējuši šos putnus, nav nekāda halucinācija, vēsta Sputnik Baltkrievija, atsaucoties uz izdevumu eLIFE.

Pētnieki no NASA, Britu Kolumbijas universitātes, Teksasas universitātes un Ekseteras universitātes atveidoja aerodinamiskajā caurulē apstākļus, kādi rodas lidojumā lielā augstumā. Pie tam viņi izstrādāja zosīm īpašas maskas, kas padeva elpošanai gaisa maisījumu ar dažādu skābekļa satura līmeni – jūras līmenis (21%), 5500 m augstums (10,5%) un 9000 m augstums (7%).

Kalni, kuros elpa aizraujas - Sputnik Latvija
Foto
Kalni, kuros elpa aizraujas

Noskaidrojās, ka atbilstoši skābekļa saturam zosis dažādā augstumā spēj pazemināt vielmaiņas ātrumu organismā par 16-20%, lai pielāgotos atmosfēras sastāvam. Pie tam spārnu vēzienu biežums un sirds ritms nemainījās.

Jāpiebilst, ka maksimālā augstumā zosu asinis atdzisa aptuveni par 2 grādiem pēc Celsija skalas, tāpēc tās vairāk piesātinājās ar skābekli.

Tādējādi, pēc zinātnieku vārdiem, alpīnistu stāsti par zosīm, ko viņi redzējuši, kāpjot Everestā, iespējams, ir patiesība, nevis virsotnes iekarotāju halucinācijas.

Pirmais par zosīm virs Everesta pastāstīja jaunzēlandietes Džordžs Lou, kurš uzkāpa Everesta virsotnē 1953. gadā kopā ar Edmundu Hilariju. Tolaik viņam nenoticēja, - tika uzskatīts, ka tās bijušas halucinācijas skābekļa trūkuma rezultātā.

Ziņu lente
0