"Viņi iziet cauri ellei!": mirušie nevar izglābt dzīvos

© Sputnik / Sergey MelkonovОперационный зал Даугавпилсской региональной больницы
Операционный зал Даугавпилсской региональной больницы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielākā daļa iedzīvotāju nedod atļauju savu tuvinieku orgānu transplantācijai pēc nāves.

RĪGA, 8. septembris — Sputnik. Liels skaits pacientu Latvijā gaida orgānu transplantāciju, taču šajā jomā iestājies kolapss – tuvinieki nav gatavi ziedot savu mirušo radu orgānus un atļauju nedod, vēsta Rus.lsm.lv.

Operācija - Sputnik Latvija
Mirušā tuviniekiem būs jāapliecina transplantācijas atļauja vai aizliegums

Tāpēc 2019.gadā Latvijā veikta tikai viena aknu transplantācija un neviena sirds pārstādīšanas operācija, lai arī nepieciešamība ir liela.

Ja dzīves laikā cilvēks nav paudis savu gribu, viņa tuviniekiem ir jāatļauj vai jāaizliedz viņa orgānu transplantācija cita cilvēka dzīvības glābšanai. Tomēr gandrīz katra otrā ģimene atsakās ziedot sava mirušā tuvinieka orgānus – viņi baidās pieņemt lēmumu aizgājēja vietā.

Daudzi pat nezina, ka savu izvēli dzīves laikā iespējams paust arī internetā un to jebkurā brīdī var mainīt. Teikt "jā" vai "nē" ir ļoti vienkārši – tas iespējams internetā, valsts pakalpojumu vietnē latvija.lv.

Barones nāve

2016. gadā orgānu transplantācijas joma sakustējās. Diemžēl, iemeslu dāvāja priekšlaicīgā 26 gadus vecās Baibas Barones nāve. Viņa slimoja ar retu aknu asinsvadu slimību - Budd-Chiari sindromu. Meitene pārāk ilgi gaidīja aknu transplantācijas operāciju. Tai tika vākta nauda. Kad operācija beidzot notika, bija jau par vēlu.

Baibas traģēdija, acīmredzot, atstāja iespaidu uz cilvēkiem, taču tas bija īslaicīgs. Laikā, kad Baibas stāsts dzīvoja medijos, ar mirušo ģimenēm bija vienkāršāk vienoties par transplantāciju, taču vēlāk cilvēki atkal sāka atteikties no orgānu ziedošanas.

Ārsti saprot tuvinieku stāvokli, jo viņiem tas ir viens no elles lokiem.

"Šiem pacientu tuviniekiem ir ļoti grūts brīdis. Viņi iziet cauri ellei! Ir agresija, noliegums, šausmas. Un tas ir tas brīdis, kad mēs vēl varam palīdzēt kādam citam! Caur sāpēm un bezcerību!" stāsta Intensīvās terapijas nodaļas vadītājs Ģirts Freijs.

Nacionālā transplantācijas koordinācijas centra vadītājs Jurijs Bormotovs uzsvēra, ka tā ir cieņpilna procedūra, operācija ar augstāko prioritāti.

Jāpiebilst, ka laikā, kad bez operācijas mira Baiba Barone, tādas operācijas Latvija neapmaksāja, naudu nācās vākt ziedojumos. Taču 2018. gada budžetā jau bija atvēlēts finansējums aknu transplantācijas operācijām. Šī gada martā tika veikta pirmā bezmaksas operācija Stradiņu slimnīcā.

Ziņu lente
0