Kāpēc Latvija uzskrūvē Coca-Cola un elektronisko cigarešu nodokļus

© Pixabay / xusenruПодростки с банкой Кока-Колы
Подростки с банкой Кока-Колы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tuvākajā laikā iespējams saldo bezallkoholisko dzērienu un elektronisko cigarešu akcīzes būtisks pieaugums.

RĪGA, 6. septembris — Sputnik. Saeimas Sociālo lietu komisijas locekļi plāno palielināt saldo dzērienu un elektronisko, kā arī sildāmo "veipu" akcīzi, tātad – arī cenas, vēsta Bb.lv.

Grozījumus iespējams pieņemt galīgajā lasījumā septembrī.

Sociālo lietu komisijas priekšsēdētājs, kardiologs Andis Skride paskaidroja, ka elektroniskās cigaretes nodara kaitējumu veselībai, tikpat lielu, kā parastās. Tāpat veselībai kaitē arī saldie bezalkoholiskie dzērieni, piemēram, Coca-Cola.

Smēķēšana - Sputnik Latvija
Smēķētāju maciņus Latvijā noplicinās jauna akcīze

Par labu iedzīvotāju veselībai nāks ne tikai tas, ka viņi pārstās dzert "šķidro cukuru" un smēķēt, bet arī tas, ka nodokļos iekasētā nauda nonāks veselības aprūpes budžetā.

Maijā Saeima otrajā lasījumā pieņēma grozījumus Akcīzes likumā, kuri paredz palielināt saldo bezalkoholisko dzērienu nodokli.

Patlaban visiem saldajiem bezalkoholiskajiem dzērieniem noteikta vienota nodokļa likme – 7,4 eiro par 100 litriem dzēriena. Ja grozījumi tiks apstiprināti galīgajā lasījumā, likme mainīsies atbilstoši cukura koncentrācijai dzērienā.

Jaunie grozījumi paredz: dzērieniem, kuru saturā cukurs nepārsniedz 5 g uz 100 litriem, saglabāsies agrākā akcīze, ar 5-8g cukura saturu akcīze pieaugs līdz 10 eiro, no 8 gramiem un vairā – 30 eiro.

Piemēram, 0,5 l Coca-Cola pudele (cukura saturs 10,6g uz 100 ml) patlaban maksā 0,69 eiro, pēc grozījumiem tās cena pieaugs par 11 centiem, tātad tā maksās 0,80 eiro.

Jau maijā tika paziņots, ka akcīze tiek celta ar mērķi samazināt saldo bezallkoholisko dzērienu lietojumu ar augstu cukura saturu. Tieši neveselīgs uzturs ar lielu cukura, sāls un piesātināto tauku saturu ir viens no hronisku slimību rašanās faktoriem.

Ziņu lente
0