Viedoklis

Sliktāk par nāvi. Pie kādiem aizliegtajiem ieročiem paslepus strādā ASV

CC BY-SA 4.0 / MSBS M20 / Ракета M20
Ракета M20 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jauna tipa raķetes, masu iznīcības ieroču pielietošana, kosmosa militarizācija un vēlme atsākt kodolizmēģinājumus – pēdējos gados ASV it kā visiem spēkiem cenšas pavērst pasauli jauna aukstā kara virzienā un sākt jaunas bruņošanās sacīkstes.

Vašingtona atklāti, vienu pēc otra lauž starptautiskos līgumus dažāda veida ieroču neizplatīšanas jomā. Pie tam, ieskatoties vēsturē, kļūst skaidrs, ka nereti līgumu galvenais pārkāpējs ir pats Baltais nams. Par to, kā amerikāņi nepilda savas saistības – RIA Novosti stāsta Nikolajs Protopopovs.

Iegansts atradīsies

Nesen ASV izmēģināja jaunu sauszemes bāzes spārnoto raķeti ar konvencionālo konfigurāciju. Tā trāpīja nosacītajā mērķī vairāk nekā piecsimt kilometru attālumā. Tas notika tikai divas nedēļas pēc Līguma par mazā un vidējā darbības rādiusa raķešu likvidāciju (INF) laušanas.

Nelielais laika sprīdis starp ASV izstāšanos no līguma un jauno ieroču izmēģinājuma sākumu apstiprina, ka Vašingtona jau iepriekš gatavojusies lauzt INF un izstrādājusi aizliegtos ieročus, nepildot vienošanos. Pie tam Vašingtona par vienošanās pārkāpumu apsūdzēja Maskavu, nesniedzot nekādus pierādījumus.

"Varu teikt, ka mēs esam vīlušies par redzēto, - pašreizējo situāciju komentēja Krievijas prezidents Vladimirs Putins. – Neapšaubāmi, vidēja darbības attāluma sauszemes bāzes raķetes izmēģinājumi, kas, protams, neatbilst Līgumam par vidēja un maza darbības rādiusa raķetēm, saasina situāciju drošības jomā Eiropā un pasaulē. (..) Pirmkārt, amerikāņi izmēģināja šo raķeti pārlieku ātri – pārlieku ātri pēc paziņojuma par izstāšanos no līguma. Šī iemesla dēļ mums ir pamats uzskatīt, ka darbs pie šīs raķetes, pie tās izmantošanas uz zemes (tā ir jūras bāzes raķete) sākās ilgu laiku pirms tika meklēti iegansti, lai izstātos no līguma."

Arī Krievijas Ārlietu ministrija informēja, ka ASV jau ilgu laiku gatavojušās lauzt līgumu.

"Tik īsā laikā ir praktiski neiespējami īstenot tamlīdzīgus pasākumus, ja vien tie nav gatavoti iepriekš, - aģentūrai RIA Novosti pastāstīja ārlietu ministra vietnieks Sergejs Rjabkovs. – Tātad esam saņēmuši acīmredzamu apstiprinājumu tam, ka ne tikai politiskā un propagandiskā, bet arī materiālā militāri tehniskā sagatavošanās ASV iziešanai no INF Vašingtonā ritēja ilgā laika periodā."

Pentagons precizēja, ka izmēģinātā raķete izstrādāta uz pazīstamās spārnotās raķetes Tomahawk bāzes, ko iepriekš izmantoja kuģi, zemūdenes un lidmašīnas. Raķete tika palaista no universālās starta iekārtas Mk-41, pret kuru Krievija iepriekš izvirzīja pretenzijas un pauda aizdomas, ka tā paredzēta ne tikai pretraķešu aizsardzības mērķiem.

Jauno raķešu izvēršanas vietas pagaidām nav izraudzītas, taču patlaban Mk-41 dislocēta Rumānijā, netālu no Krievijas robežām. Tās tiek izvietotas Eiropā no 2014.gadā. Jau tolaik Maskava paziņoja, ka Mk-41 ir piemērotas vidēja darbības attāluma trieciena raķešu Tomahawk palaišanai bez jebkādām modifikācijām.

Masu iznīcības ieroči

Atzīmēsim, ka arī iepriekš ASV ir izmēģinājušas, glabājušas un pat pielietojušas dažādu konvenciju aizliegtus ieročus un izmantojušas savas viltības, lai apietu starptautiskos līgumus.

Politologs Jurijs Svetovs - Sputnik Latvija
Politologs par ASV spēkiem Eiropā: katra valsts pati lemj, kādu armiju barot

Piemēram, ASV bāzēs vēl joprojām ir milzīgs daudzums ķīmisko ieroču, lai arī amerikāņi uzņēmušies saistības iznīcināt to krājumus jau līdz 2012.gadam. Runa ir par desmitiem tūkstošu tonnu dažādu kaujas indīgo vielu, piemēram VX, BZ, sinepju gāze (iprīts), zarīns, dažādi bināro ieroču komponenti un prekursori.

Aizkavēšanos ķīmisko ieroču utilizācijas jautājumā Vašingtona pamatoja ar iespējamiem riskiem apkārtējai videi, kā arī darbu augstajām izmaksām. Tāpat ASV un to sabiedrotie iebilst pret Krievijas ierosinājumu paplašināt aizliegto vielu sarakstu, jo veic dažādus eksperimentus ar tām.

Krievijas pastāvīgais pārstāvis OPCW Aleksandrs Šuļgins konstatēja, ka NATO specializētajos centros rit aktīva aizliegto ķimikāliju pētniecība.

ASV izmantoja ķīmiskos ieročus militārajās operācijās jau pēc pievienošanās Konvencijai par to aizliegšanu. Piemēram, 2004.gadā, ieņemot Faludžas pilsētu Irākā, amerikāņi un briti apšaudīja dzīvojamos kvartālus ar lādiņiem ar kaut kādu uzliesmojošu vielu. Sākotnēji Pentagons noliedza šo faktu, taču, kad tika publicētas baismīgi apdegušu cilvēku, arī bērnu fotogrāfijas, amerikāņi bija spiesti atzīt, ka pielietoja ķīmiskos ieročus.

Ракетный эсминец Хэфэй из отряда боевых кораблей военно-морских сил Китая, архивное фото - Sputnik Latvija
Austrālijas eksperti prognozē ASV sakāvi karā ar Ķīnu

Vienlaikus amerikāņu militārie speciālisti turpina darbu pie cita masu iznīcības ieroča – bioloģiskā, lai arī ASV piedalās konvencijā par tā aizliegumu. Pie tam pētījumi un eksperimenti rit arī tiešā Krievijas robežu tuvumā. Piemēram, plaši pazīstams ir "Lugara sabiedriskās veselīas aprūpes pētījumu centrs" Tbilisi piepilsētā, kur, saskaņā ar Krievijas ĀM datiem, dislocēta ASV Sauszemes spēku medicīnisko pētījumu vienība. Līdz šim nav precīzi noskaidrots, kāds darbs tiek veikts laboratorijā Gruzijā, taču Maskava ir pārliecināta, ka ASV un Gruzijas valdības cenšas slēpt ASV karavīru darbības patieso saturu un virzienu, kuri pēta īpaši bīstamas infekcijas slimības. Krievijas Drošības padome uzskata, ka ASV izveidojušas vairāk nekā divus simtus bioloģisko kara laboratoriju visā pasaulē, tostarp arī Ukrainā, NVS valstīs un Afganistānā. Tajās tiek izstrādāti jaunas paaudzes bioloģiskie ieroči. Lielāko satraukumu rada fakts, ka eksperimentos laboratorijās  iesaistīti dzīvi cilvēki.

Bīstamais kosmoss

1967.gadā stājās spēkā PSRS, ASV un Lielbritānijas līgums, kas uzdeva tā dalībvalstīm atteikties no kodolieroču un citu masu iznīcības ieroču izvietošanas kosmosa telpā. Taču ASV pēdējos gados īsteno vairākus vērienīgus projektus ar mērķi radīt orbitālos uzbrukuma kompleksus.

Военные НАТО на полигоне Адажи - Sputnik Latvija
Viedoklis
Dodas cīņā kunga prātā. Kā alkohols noved postā amerikāņu karavīrus

Piemēram, "Dieva zizlis". Tā ideja ir sekojoša: orbītā nogādātie kosmiskie aparāti nes 5-10 metrus garus volframa stieņus. Lidojot pāri kādam objektam vai pilsētai, aparāti tos nomet uz Zemes. Ir neiespējami izvairīties no tamlīdzīgiem "lādiņiem", neviena pretraķešu sistēma nespēs notriekt izkaisītos stieņus – "zižļi" krīt milzu ātrumā, līdz 10 km/sek. Tāds ierocis nodarīs katastrofālu kaitējumu, kas mēroga ziņā salīdzināms ar kodolsprādzieniem.

Amerikāņi ir pamatīgi ķērušies pie kosmosa militarizācijas. Augustā darbu sāk Pentagona nesen izveidotais Kosmiskais štābs, kura darbība vērsta uz agresijas atvairīšanu un ASV nacionālo interešu aizsardzību kosmosā. Krievija nekavējoties reaģēja, norādot, ka Vašingtona veido priekšnoteikumus kosmiskās telpas militarizācijai. Iepriekš Krievijas Aizsardzības ministrija informēja, ka Pentagons uzskata kosmosu par potenciālo karadarbības teātri un atsakās no pārrunām par iespējām novērst ieroču dislokāciju kosmosā.

Истребитель F-16 - Sputnik Latvija
Viedoklis
Bīstami krājumi. Kādās Eiropas valstīs ASV glabā savas kodolbumbas

Tāpat Savienotās Valstis var izstāties arī no Vispārējā līguma par kodolizmēģinājumu aizliegumu. Turklāt amerikāņi izmanto to pašu scenāriju, kas tika likts lietā ar Līgumu par vidēja un maza darbības rādiusa raķešu likvidāciju. Krievijas politiskā vadība uzskata, ka tuvākajā laikā ASV informēs par nodomu atkāpties no minētā līguma.

Minētās bažas radušās sakarā ar ASV Aizsardzības ministrijas Izlūkošanas pārvaldes paziņojumiem par to, ka Krievija it kā esot veikusi kodolieroču izmēģinājumus. Pie tam izlūki nav snieguši detalizētu informāciju vai pierādījumus, kas apliecinātu minēto apgalvojumu. Krievija nepamatoti apsūdzēta par kodolieroču moratorija neievērošanu pēc "nulles jaudas" principa.

Spriežot pēc visa, ASV no jauna mākslīgi rada ieganstu, lai izstātos no kārtējā līguma, kas ietekmē drošību visā pasaulē un izveidojušos apturēšanas sistēmu.

Ziņu lente
0