Armands Krauze: pietiek dalīt bērnus pareizajos un nepareizajos

© Foto : SputnikПаспорт негражданина Латвии
Паспорт негражданина Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bērniem līdz astoņpadsmit gadu vecumam pilsonība jāpiešķir automātiski, bet pieaugušie var iziet naturalizācijas procesu, uzskata deputāts.

RĪGA, 5. septembris — Sputnik. Zaļo un zemnieku savienība atbalsta Raimonda Vējoņa iniciatīvu - piešķirt pilsonību visiem Latvijā dzimušajiem bērniem, paziņoja Saeimas deputāts, Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas loceklis Armands Krauze (ZZS) radio Baltkom ēterā.

"Es līdz ar visu Zaļo un zemnieku savienības frakciju atbalstu prezidenta iniciatīvu par pilsonības automātisku piešķiršanu visiem jaundzimušajiem. Mēs runājām ar vēlētājiem, un viņu viedoklis, tāpat kā sabiedrības viedoklis, ir skaidrs - laiks izbeigt bērnu dalīšanu pareizajos un nepareizajos," paziņoja Krauze.

Tāpat politiķis atzīmēja, ka krievvalodīgo jauniešu zināšanas Latvijā neatšķiras no citu skolēnu zināšanām, kam dzimtā ir latviešu valoda.

Паспорт негражданина Латвии - Sputnik Latvija
Ceturtdaļgadsimts bez pilsonības: kad Latvija atcels apkaunojošo institūtu

"Par to vajadzīga diskusija. Manu paziņu vidū ir liels skaits krievvalodīgo. Kad latvieši runā krieviski – tas ir dzirdams, toties, kad krievvalodīgie bērni un pusaudži runā latviski, ir neiespējami saklausīt akxcentu - - tik labi viņi pārvalda valodu. Viņi zina Latvijas vēsturi, visus notikumus, kā jūs ieguvāt neatkarību, par okupāciju. Tāpēc, ja mēs runājam par bērniem līdz 18 gadiem, man šķiet, pilsonības piešķiršana viņiem ir pareizs soli. Viņi taču dzīvo šeit un sniedz lielu ieguldījumu, viņi atbilst pilsoņa statusam," paziņoja Krauze.     

Pie tam, pēc viņa domām, pieaugušie var nokārtot pilsonību paši.

"Pagaidām mums vēl nav bijusi diskusija par tālākajiem soļiem. Es domāju, ka pilsonības saņemšanas procedūra ir pietiekami vienkārša, gandrīz visi iedzīvotāji, ieskaitot nepilsoņus, labi pārzina valodu un vēsturi. Tātad, manuprāt, bērni ir viena lieta, taču es iebilstu pret pilsonības piešķiršanu visiem," paskaidroja politiķis.

Премьер-министр Латвии Кришьянис Кариньш - Sputnik Latvija
Atradis vainīgo: Kariņš pamatojis nepilsoņu pastāvēšanu Latvijā

Šovasar Saeima pirmajā lasījumā nobalsoja par pilsonības automātisku piešķiršanu visiem Latvijas iedzīvotāju bērniem, neatkarīgi no tā, vai viņu vecākiem ir Latvijas pilsonība. Ja deputāti atbalstīs likumprojektu otrajā un trešajā lasījumā, tas stāsies spēkā no 2020.gada 1.janvāra.

Latvijas Krievu kultūras biedrības priekšsēdētāja, Latvijas prezidenta Nacionālo minoritāšu lietu konsultatīvās padomes locekle Jeļena Matjakubova iepriekš pastāstīja, ka pieaugušo naturalizācijas process valstī ir gandrīz apstājies intereses trūkuma dēļ.

Ziņu lente
0