ES vajadzīga gāze no Krievijas: eksperts paskaidroja, kas notiks ar tranzītu caur Ukrainu

© из личного архива Сергея ПравосудоваДиректор Института национальной энергетики Сергей Правосудов
Директор Института национальной энергетики Сергей Правосудов - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Maskava un Kijeva ir gatavas sākt pārrunas par Krievijas gāzes turpmāko tranzītu cauri Ukrainai. Tranzīta līguma noslēgšanas perspektīvas novērtēja eksperts enerģētikas jautājumos Sergejs Pravosudovs.

RĪGA, 5. septembris – Sputnik. Ukrainas jaunais enerģētikas un apkārtējās vides ministrs Aleksejs Oržels paziņoja, ka Kijeva apņēmusies septembrī piedalīties pārrunās ar Krieviju un Eiropas Komisiju par gazes tranzītu. Iepriekš gatavību trīspusējām pārrunām apliecināja arī Krievijas enerģētikas ministrs Aleksandrs Novaks. Viņš konstatēja, ka tikšanās notiks, domājams, septembra vidū.

Krievija, Ukraina un EK panāks kompromisu pārrunās par gāzes tranzītu, radio Sputnik ēterā pavēstīja KF Nacionālās enerģētikas institūta direktors Sergejs Pravosudovs.

"Līgums noteikti tiks pagarināts – tas ir neizbēgami, jo vēl nebūs gatavas apkārtceļa tranzīta jaudas, lai aizvietotu visu tranzītu cauri Ukrainas teritorijai. Tāpēc kaut kads kompromiss neizbēgami tiks rasts," teica Pravosudovs.

Eksperts uzsvēra, ka patērētāji Eiropā ir ieinteresēti nodrošināt netraucētas gazes piegādes no Krievijas. "Viņi saprot, ka ziemā gāzei ir jāpienāk, un atradīs iespēju vērst spiedienu pret Ukrainu, lai tiktu noslēgts kāds kompromisa līgums," paskaidroja Pravosudovs.

Pašreizējie līgumi par Krievijas gāzes piegādi un tranzītu cauri Ukrainai beidzas šī gada nogalē. Jūlijā Krievija piedāvāja pagarināt pašreizējo līgumu par vienu gadu ar pašreizējiem noteikumiem, taču Ukrainas atbilde netika saņemta.

EK ierosināja organizēt laikā no 16.līdz 22.septembrim kārtējo trīspusējo tikšanos jautājumā par Krievijas gāzes tranzītu uz ES cauri Ukrainas teritorijai no 2020.gada. Iepriekš Ukraina ziņoja par "Naftogaz" kontruktīvo pozīciju pārrunās ar KF, kas konsolidēta ar Krieviju. Maskava atgādināja, ka kompānija nav tādā stāvoklī, lai varētu nospraust Krievijai noteikumus pārrunām par tranzītu.

ЕС боится зимовать без российского газа: Правосудов о перспективах транзита через Украину
Ziņu lente
0