Pie ārstiem aizvien biežāk vēršas skolēni ar sūdzībām par galvassāpēm

© pexels / pixabayРасстроенный мальчик
Расстроенный мальчик - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Spēcīgas galvassāpes, acs raustīšanās un regulāra medikamentu lietošana – tāds komplekts kļūst par ikdienu aizvien lielākam skaitam bērnu Latvijā.

RĪGA, 5. septembris — Sputnik. Pārlieku bieža mobilo iekārtu lietošana nopietni kaitē skolēnu veselībai, uzsver ārsti. Informāciju par to sniedza LNT.

Kad fizioterapeite Madara Rupaine apskata bērna muguru, ļoti saspringta plecu daļa liecina, ka pacients ilgu laiku pavada viedtālrunī.

Pacients Artūrs ir 11 gadus vecs. Pirms gada vecāki viņam nopirka pirmo viedtālruni, bet aptuveni pirms mēneša zēns sāka sūdzēties par galvassāpēm. Telefonu viņš lieto vidēji divas stundas dienā.

Artūrs nav vienīgais pacients, kam viedtālruņa lietošanas dēļ parādās galvassāpes, un vecāki spiesti dot pret tām zāles.

"Tas jau nav normāli, ka bērns vecumā no 8 līdz 13 gadiem, kas man vasarā nāca, lieto regulāri pretsāpju medikamentus. Manuprāt, tas ir absurds! Ar ko tas var draudēt? Tas var draudēt ar tālāku asimetriju, muskuļu vājumu," saka Rupaine.

Turklāt pārsteidz arī fakts, ka šīs visas problēmas bērniem parādās pēc vasaras brīvlaika – tātad viņi pārāk maz aktīvi kustās, kaut gan mācīties trīs mēnešus nevajadzēja.

Мужчина с сотовым телефоном - Sputnik Latvija
Zinātnieki aprēķinājuši, cik daudz cilvēku nogalina mazkustīgs dzīvesveids

Rīgas Klasiskās ģimnāzijas latviešu valodas un literatūras skolotāja Andra Hmeļņicka vairākas reizes stundas laikā, it īpaši pēc brīvdienām, atgādina saviem audzēkņiem – jāsēž taisni. Diemžēl tas līdz pavisam neilgi – pēc maza brīža daļa bērnu atkal sēž nepareizi.

"Reti kurš bērns šobrīd sēž taisnu muguru. Parasti visi ir pieraduši, kad spēlē telefonus, viņi ir saliekušies, citi sēž uz kājas, nevis tās uz zemes turot. Ir redzams, ka bērni nepiedomā pie stājas. Diezgan vāji korsešu muskuļi. Skola viena pati nevar tikt galā ar šo stājas problēmu," saka Hmeļņicka.

Fizioterapeiti iesaka vecākiem neļaut bērniem sēdēt viedierīcēs vairāk par vienu stundu dienā, turklāt ik pēc 10-15 minūtēm jātaisa pauze un aktīvi jākustas. Protams, jāsāk ar sevi – nevajag brīvo laiku pavadīt viedtālrunī bērnu acu priekšā.

Ziņu lente
0