Varējāt arī nāvi sagaidīt: pēc 16 gadiem latvieti soda par naudas soda nesamaksāšanu

© pexelsВодитель за рулем
Водитель за рулем - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kaut arī CSN pārkāpuma naudas soda noilgums sen ir iztecējis, latvieša transportlīdzekļiem vienalga uzlika arestu; kā tas varēja notikt.

RĪGA, 3. septembris – Sputnik. Transportlīdzekļu arests – šādu ierobežojošu pasākumu piemēroja tiesu izpildītājs latvietim Elvisam pēc 16 gadiem kopš naudas soda izrakstīšanas, vēsta raidījums Bez Tabu.

Vīrietis pastāstīja, ka pirms 16 gadiem viņš muļķības pēc pārkāpa ceļu satiksmes noteikumus, par ko saņēma sodu 300 latu apmērā. Pēc Elvisa sacītā, viņš apmaksāja visu summu pasta nodaļā un saņēma kvīti, taču pēc vairāk nekā 15 gadiem tā jau pazudusi.

Nesen vadītājs saņēma atgādinājumu par parādu no tiesu izpildītāja Gintera Hmeļevska. Viņš uzskata, ka naudas sods netika laicīgi apmaksāts. Taču pamatsods vairs nevajagot apmaksāt noilguma termiņa iztecēšanas dēļ, taču no vīrieša vēlas piedzīt izdevumus par parāda piedziņu – 37 eiro.

"Liek tos samaksāt līdz mēneša beigām, tomēr, nesagaidot termiņu, jau uzlikts "bloķis" visiem maniem transportlīdzekļiem. Gribēju tirgot moci, bet nevaru, jo šo 37 eiro dēļ nobloķēts. Tas ir nepatīkami!" pastāstīja Elviss.

Viņš negrasās padoties un maksāt, jo uzstāj, ka savlaicīgi apmaksājis sodu. Neilgi pirms šī paziņojuma viņš ar sievu iesniedza pieteikumu hipotekārā kredīta noformēšanai, un Elviss raizējas, ka šī situācija var viņam kaitēt.

"Sešpadsmit gadus nebija nekādu ziņu! Kā lai es zinu, ka kādam esmu kaut ko parādā," pauž sašutumu vadītājs.

Tiesu izpildītājs Ginters Hmeļevskis paskaidroja žurnālistiem, ka patiešām var rasties situācija, kad cilvēks apmaksā sodu, taču šis fakts netiek piefiksēts.

Водитель с телефоном - Sputnik Latvija
Uzmanību, jūs fotografē! Latvijā sāksies autovadītāju kontrole

"Svarīgi, cik precīzi persona norāda, par ko maksā. Ir gadījumi, kad cita persona samaksā citas personas sodus. Jābūt korekti norādītam, par ko maksā. Visbiežāk šādas situācijas rodas cilvēcisku kļūdu dēļ. Jābūt aktīvai darbībai, lai kļūdu varētu konstatēt. Ja mums netiek iesniegti nekādi dokumenti, mēs nevaram izsecināt, kā kļūda radusies," norādīja Hmeļevskis.

Pēc viņa rīcībā esošās informācijas, pirmais paziņojums par nesamaksātu naudas sodu Elvisam nosūtīja jau pirms 16 gadiem. Iespējams, vīrietis samaksāja pēc noteiktā termiņa – tad varēja izvedoties kavējuma nauda.

"Bieži gadās, ka persona pēc termiņa izdomā samaksāt “pa tiešo” [nevis ar tiesu izpildītāja starpniecību], tādējādi cenšoties ieekonomēt. Likumā arī šis jautājums ir atrunāts: parādnieka pienākums ir maksāt arī sprieduma izpildes izdevumus," stāsta Hmeļevskis.

Elviss uz to atbild, ka pa šo laiku viņš nekur nav pārvācies un savā dzīvesvietā pirmo paziņojumu nav saņēmis, tādēļ arī nav zinājis par parādu.

"Jautājums: vai šādus atgādinājumus nevajadzētu sūtīt ātrāk. Tikpat labi atsūtiet, kad esmu pensijā vai kad vispār esmu nomiris," paziņoja Elviss.

Tiesu izpildītāju padome aicināja vīrieti aktīvi komunicēt, lai varētu konstatēt, vai pieļauta kaut kāda kļūda.

Ziņu lente
0