Latvijā pieaugušas ātrās palīdzības pakalpojumu cenas

© Sputnik / Sergey MelkonovМашина неотложной помощи в Латвии
Машина неотложной помощи в Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Spēkā stājušies Veselības ministrijas izstrādātie valdības noteikumu grozījumi par NMPD maksas pakalpojumu cenrādi, saskaņā ar kuriem ātrās palīdzības maksas pakalpojumu cenas palielinājušās par 10%.

RĪGA, 2. septembris – Sputnik. Kopš vakardienas, 1. septembra, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) maksas pakalpojumu cenas palielinājušās vidēji par 10%, vēsta Mixnews.lv. Šāda veida maksas pakalpojumu cenu pieaugumu iepriekš atbalstīja valdība.

NMPD uzsvēra, ka paaugstinājums īstenots atbilstoši šodienas izmaksām, un tas attiecas galvenokārt uz uzņēmumu un iestāžu pakalpojumu apmaksu, kuras noteiktās situācijās, piemēram, masveida pasākumos izmantoja NMPD mediķu pakalpojumus, nevis dienesta pamatfunkciju – medicīniskās palīdzības sniegšanu ārkārtas situācijās.

Izsaukumi pacientiem ar nopietnām veselības problēmām būs bezmaksas, paziņoja dienestā.

Iepriekš Sputnik Latvija vēstīja, ka līdz ar neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķu darba samaksas pieaugumu, no 1. septembra tiks palielināta arī ātrās palīdzības pakalpojumu maksa. Dienests plāno saņemt pat maksas pakalpojumiem aptuveni 600 tūkstošus eiro gadā.

Автомобиль скорой помощи  - Sputnik Latvija
Dvēseles kliedziens: ātrās palīdzības ārsts pasūdzējās par autovadītājiem Rīgā

NMPD izsaukums situācijā, kurā pacienta dzīvība nav apdraudēta, patlaban maksā 56,56 eiro, no septembra cena pieaugs līdz 62,20 eiro. Savukārt NMPD brigādes izsaukums pie personas, kam nav tiesību uz valsts budžeta apmaksātiem veselības aprūpes pakalpojumiem (pārsvarā tie ir ārzemnieki), līdz šim maksāja 133,39 eiro, bet no septembra – 144,51 eiro.

Ja NMPD brigāde pēc pacienta pieprasījuma viņu ved nevis uz tuvāko slimnīcu, bet kādu citu ārstniecības iestādi, kur sniedz neatliekamo palīdzību, no septembra pakalpojums maksās 56,38 eiro, tagadējo 51,23 eiro vietā.

Pērn mediķi tika atbrīvoti no uzdevuma izrakstīt pacientiem rēķinus par nepamatotiem izsaukumiem, tagad process ir centralizēts, rēķins tiek nosūtīts pa pastu. 2018.gadā no visiem par nepamatotiem uzskatītajiem izsaukumiem (to skaits sasniedzis 2791 izsaukumu) apmaksāti tikai 34%. Pie tam visbiežāk rēķinus nav apmaksājuši vietējie iedzīvotāji. Ārvalstnieki apmaksājuši 61% izrakstīto rēķinu.

NMPD pakalpojumu cenas pēdējo reizi mainījušas 2018.gadā.

Ziņu lente
0