Latvijā būs vairāk pilsētu

© Sputnik / Sergey MelkonovКарта Латвии
Карта Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pašvaldību reforma pārvērsīs divas apdzīvotas vietas Latvijā pilsētās.

RĪGA, 2. septembris – Sputnik. Runa ir par Iecavu un Koknesi. Pilsētas statusa piešķiršanu šīm apdzīvotajām vietām paredz valsts sekretāru sanāksmē izsludinātais Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumprojekts, vēsta Mixnews.lv.

Pilsētas statusu apdzīvotas vietas saņem ar Saeimas lēmumu, pamatojoties uz Ministru Kabineta atzinumu. Iecavai un Koknesei ir viss nepieciešamais, lai kļūtu par pilsētām.

Katrā no šīm apdzīvotajām vietām dzīvo vairāk nekā 2000 iedzīvotāju. Turklāt gan Iecava, gan Koknese ir novadu izglītības, kultūras, tūrisma un sporta centri ar attīstītu infrastruktūru un ielu tīklu.

Премьер-министр Латвии Кришьянис Кариньш - Sputnik Latvija
Kariņš: novadu reforma nāks par labu iedzīvotājiem

Tādēļ pēc Pašvaldību reformas Bauskas novadā būs divas pilsētas: Bauska un Iecava. Aizkraukles novadā būs četras pilsētas: Aizkraukle, Jaunjelgava, Pļaviņas un Koknese.

Iecavas un Kokneses iedzīvotāji pilnībā atbalstīja ideju piešķirt pilsētas statusu apdzīvotajām vietām.

Atgādināsim, ka Administratīvi teritoriālās reformas īstenošanu Latvijā Saeima atbalstīja jau martā. Un šo reformu Latvijas premjerministrs Krišjānis Kariņš dēvē par vienu no savas valdības prioritātēm.

Pagaidām Latvijas kartē ir 119 pašvaldības. Saskaņā ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas plānu, ir jāpaliek 36 pašvaldībām. Ja neskaita galvaspilsētu, vislielākā Latvijas pašvaldība iedzīvotāju skaita ziņā kļūs Daugavpils novads (110 tūkstoši cilvēku), savukārt vismazākā – Līvānu novads (10 tūkstoši). Abi atrodas Latgalē.

Taču virkne pašvaldību ir kategoriski pret apvienošanu ar noteiktiem novadiem – tās izvēlētos citus variantus vai līdzšinējā statusa saglabāšanu.

Ziņu lente
0