Zinību dienā Šuplinska atcerējās par lībiešu un latgaļu valodu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ilga Šuplinska piedāvāja saudzēt un vērtēt katru valodu, kura skan mums apkārt, un precizēja, ka ar to domā latgaļu un lībiešu valodu.

RĪGA, 2. septembris – Sputnik. Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska jaunajā mācību gadā novēlēja skolēniem būt prasīgiem un atbildīgiem, uzdot saviem skolotājiem un pasniedzējiem daudz jautājumu un biežāk smaidīt, teikts viņas uzrunā, kura publicēta Izglītības uz zinātnes ministrijas (IZM) mājaslapā.

В школьной столовой - Sputnik Latvija
Lai skolotāji ēstu vairāk, bērniem jāēd mazāk: Šuplinskas pirmais solis pretī demisijai

Zinību dienā ministre novēlēja, lai tikšanās un savstarpējas laika pavadīšanas prieks iedvesmo skolēnus visa mācību gada garumā.

Šuplinska atzīmēja, ka jaunais mācību gads skolās būs tehnoloģiju gads, savukārt augstskolās – ceļš pie atklāsmes un atbildības.

"Pasaule mainās strauji, tikmēr mēs, kas dzīvojam Latvijā, runājam latviešu, arī lībiešu un latgaliešu valodā un kopjam tās, cienām ikvienu valodu, kas skan mums līdzās, dzīvojam tradīcijās, kur latviskais izpaužas pasaulīgajā, modernajā un otrādi," teikts ministres apsveikumā.

IZM šī gada budžetā 3,11 miljoni tika piešķirti pētījuma programmai, kuras ietvaros bija plānots izpētīt latviešu valodas dialektus, tostarp latgaļu (mutisko un rakstisko), kā arī lībiešu valodu.

Iepriekš Šuplinska uzstājās par oficiāla statusa piešķiršanu latgaļu valodai, iespēju rakstīt iesniegumus latgaļu valodā vietējās pašvaldības iestādēs un izvietot reklāmas un ceļa zīmes latgaļu valodā. 2018. gadā viņa bija viena no akcijas rīkotājiem, kuras ietvaros Latgales skolās notika stundas latgaļu valodā ar pazīstamu cilvēku dalību.

Акция Русского союза Латвии в защиту русских школ в Риге 1 мая 2019 года - Sputnik Latvija
Vairāk latviešu valodas! Šuplinska zina, ko vēlas Latvijas krievi

Lībiešu valoda ir iekļauta UNESCO sarakstā kā valoda, kurai draud izzušana: XIX gadsimtā tajā runāja tūkstošiem cilvēku, XX gadsimta pirmajā pusē – pusotrs tūkstotis, bet šodien Latvijā dzīvo mazāk nekā 200 lībiešu, turklāt lībiešu valodā runā vien 30 no tiem. Pēdējais cilvēks, kuram lībiešu valoda bijusi pirmā valoda, Grizelda Kristiņa, nomira Kanādā 2013. gadā 103 gadu vecumā.

Lingviste Janīna Kursīte-Pakule radīja sensāciju, nododot deputāta zvērestu 13. Saeimas pirmajā sēdē lībiešu valodā.

Ziņu lente
0