Rīgas centrā video tika iemūžināts mežonīgo bišu uzbrukums

© Sputnik / Константин Чалабов / Pāriet pie mediju bankasУлей с пчелами
Улей с пчелами - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Karstie laikapstākļi liek bitēm būvēt stropus pilsētās, blakus cilvēkiem un mašīnām; šāda kaimiņu būšana bieži vien rada draudus.

RĪGA, 2. septembris – Sputnik. Sociālajā tīklā Twitter parādījās video, kurā iemūžināts, kā milzīgs bišu spiets okupēja Rīgas centrā novietotā BMW motora pārsegu. Ierakstu publicēja lietotāja Anželika Demjaņčuka.

Grūti iedomāties, kas varēja piesaistīt bišu izmanību. Varbūt uz automobiļa motora pārsega izlēja kaut ko saldu, bet varbūt tās nolēma uzbūvēt stropu "uz riteņiem".

Biškopji bija spiesti sarīkot reidu, lai savāktu bites, kas okupēja Rīgas sabiedriskās vietas un sagādāja neērtības pilsētniekiem. Tostarp viņi savāca milzīgu bišu spietu, kurš uzbūvēja stropu virs daudzdzīvokļu nama durvīm netālu no Radisson Blu viesnīcas.

2019. gada vasaras sākumā Sputnik Latvija stāstīja par to, ka Vecrīgas iedzīvotāji arvien biežāk atklāj sev blakus neparastus kaimiņus – uzstājīgi dūcošas bites, kas cenšas iekārtot bišu stropu.

Piemēram, bišu strops pārsteidza kāda restorāna apmeklētājus, kurš atrodas pašā Vecrīgas centrā – Jēkaba kazarmās, Torņu ielā. Kukaiņi okupēja restorāna terasi, traucējot ne vien restorāna viesiem, darbiniekiem, bet arī garāmgājējiem.

Женщина на поле рапса - Sputnik Latvija
Igaunijā konstatēta saikne starp bišu bojāeju un rapša audzēšanu

Atgādināsim, ka šī gada maijā uz viesnīcas Radison Blu Latvija jumta tika izvietoti 10 stropi. Drava tika organizēta tamdēļ, lai veicinātu daudzveidību pilsētā un ievērstu sabiedrības uzmanību bišu svarīgajai lomai dabā un to izzušanas riskam.

Viesnīcas pārstāvji plāno, ka katrs strops divās liepu ziedēšanas nedēļās dos 30-60 kilogramus medus, kuru pēc tam izmantos ēdienu, medalus un medus liķiera pagatavošanā.

Pirms gada drava tika iekārtota uz Rīgas Latviešu biedrības nama (RLB) jumta. Šī akcija tika veltīta biedrības 150. jubilejai, gaidāmajai Latvijas Universitātes simtgadei, kā arī sadarbībai ar Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju (JVLMA). Pirmais no RLB jumta ievāktais medus 8. jūlijā ieņēma otro vietu no 73 ikgadējā Latvijas Biškopības biedrības locekļu saietā Mārupē. Pērn uz Rīgas Latviešu biedrības nama jumta tika savākti 64 kilogrami medus, šogad biškopji arī cer uz labu ražu.

Izņemot Rīgas Latviešu biedrības nama un viesnīcas Radison Blu Latvija jumtu, drava iekārtota arī uz viesnīcas Hotel Janne jumta.

Ziņu lente
0