Ne visiem čeku loterijas uzvarētājiem izmaksās laimestu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
VID attiecās izmaksāt laimestu vienam no uzvarētājiem, jo laimējušais čeks neatbilda likuma prasībām.

RĪGA, 1. septembris – Sputnik. Valsts ieņēmumu dienests (VID) neizmaksās laimestu vienam no čeku loterijas uzvarētājiem, vēsta jauns.lv. Čeka laimests sastāda 100 eiro.

Vienam no čeku loterijas dalībniekiem, kura tiek rīkota Latvijā no 2019. gada 1. jūlija, neizdevās saņemt savu laimestu, jo uzvarējušais čeks neatbilda visām likuma prasībām, un bija nevis čeks, bet pirmčeks.

VID pārstāve Evita Teice-Mamaja paskaidroja, ka šo pirmčeku izsniedza kāds no ātrās ēdināšanas uzņēmumiem un bija tikai apmaksājamais rēķins, nevis dokuments, kurš apstiprina darījumu, – fiskālais čeks. Pirmčekā norādītā summa nav uzņēmuma ienākums, tādēļ, saskaņā ar likumu, nevar piedalīties loterijā.

Терминал для безналичной оплаты - Sputnik Latvija
"Man nevajag papildus uzmanību": kādēļ Latvijas iedzīvotāji nepiedalās čeku loterijā

Pēc Teices-Mamajas sacītā, neizmaksātais laimests nepiedalīsies turpmākā izlozē, bet gan atgriezīsies valsts budžetā. Savukārt sabiedriskās ēdināšanas uzņēmums, kurš izsniedza pirmčeku, tiks pakļauts rūpīgai pārbaudei.

VID pauž cerību, ka šādi gadījumi vairs neatkārtosies, un visi uzvarētāji saņems savu naudu.

Atgādināsim, ka no 1. jūlija līdz 11. augustam Latvijā norisinājās čeku loterijas pirmais posms, kura mērķis ir veicināt godīgu konkurenci un godprātīgu nodokļu saistību izpildi, mudināt pircējus pieprasīt čekus un kvītis par iegādātajām precēm un saņemtajiem pakalpojumiem.

Lai piedalītos loterijā, Interneta vietnē www.cekuloterija.lv ir jāpiereģistrē čeks, kvīts vai biļete par kopējo summu ne mazāk par 5 eiro par preci vai pakalpojumu, kuri saņemti no Latvijā reģistrēta nodokļu maksātāja.

Pēc reģistrācijas čeks, kvīts vai biļete ir obligāti jāsaglabā, jo laimesta gadījumā tas būs jāuzrāda VID klātienē vai jāiesniedz elektroniskās deklarēšanas sistēmā.

Bez skandāla nesanāk

Taču jau pirms loterijas rezultātu paziņošanas uzticība VID tika nopietni iedragāta. Rezultāti iestādes portālā, kuriem bija jāparādās vien 2019. gada 11. augustā, tika publicēti jau 9. augustā.

Interneta vietnē cekuloterija.lv pāris dienas pirms oficiālās rezultātu paziņošanas tika publiskots čeka numurs, kurš laimēja galveno balvu 10 tūkstošu eiro apmērā, kā arī pārējo laimējušo čeku numurus. Drīz pēc tam saraksts pazuda, taču žurnālisti paguva uzņemt ekrānbildes un pēcāk salīdzināja tos ar tiem rezultātiem, kuri tika publicēti pēc divām dienām.

Кассир - Sputnik Latvija
Čeku loterijas pirmā diena: katrs piektais čeks bijis ārpus kases

Dati pilnībā sakrita, kaut arī VID žurnālistiem paziņoja, ka piektdien tika publicēti "testa rezultāti, kuri Interneta vietnē parādījās tehniska kļūdas dēļ".

Vērts atzīmēt, ka televīzijas raidījumā "Superbingo" netika parādīts pats izspēles process, bet gan tikai uzvarētāju telefona numuru pēdējie cipari, čeku numuri un datumi. Tas nozīmē, ka vai nu uzvarētāji bijuši zināmi jau pirms izlozes, vai nu izloze notika iepriekš, secina izdevums. Nekāda pārkāpuma tajā, ka izloze notika par divām dienām agrāk, nav, taču cilvēku uzticība loterijai izskatās ir nopietni iedragāta.

Ziņu lente
0