Viedoklis

Tauriņa efekts: Trampa dēļ visā pasaulē sadārdzināsies krosenes

CC0 / PxHere / Баскетбол
Баскетбол - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Savu ieguldījumu ASV un Ķīnas tirdzniecības karā ienesīs katrs: nodevu ieviešanas pret Pekinu dēļ Amerikas apavu tirgotājiem nāksies paaugstināt cenas. Viņiem, protams, sekos arī pārējie. Rezultāts: visā pasaulē sadārdzināsies krosenes.

Vairāk nekā 200 ražotāju, kuri sastāv Amerikas Apavu izplatītāju un mazumtirgotāju asociācijā (FDRA), palūdza ASV prezidentu Donaldu Trampu atteikties no jaunu importa nodevu ieviešanas attiecībā pret Ķīnu. Apavu industrijas pārstāvji brīdināja prezidentu, ka sliktāk rezultātā kļūs pašiem amerikāņiem, jo apavu cena pieaugs. Vēstulē, kura tika adresēta Trampam, viņi sniedza savus aprēķinus un prognozes, raksta radio Sputnik publicists Kirills Bakejevs.

Asociācijā ietilpst ne vien ASV kompānijas, tādas kā Vans, Converse un Nike, bet arī Eiropas milžu Amerikas filiāles – Adidas, Puma, ECCO un citi. Viņi aprēķinājuši, ka cenu izaugsmi izjutīs visi iedzīvotāju slāņi. Taču cena – tā ir tikai puse bēdas, nodevu pieaugums par 15% ietekmēs arī darbavietu skaitu ASV. Ražotājiem nāksies optimizēt izmaksas un samazināt darbinieku štatu.

Turklāt samazināt nāksies nevis fabrikās Ķīnā, bet gan veikalos un birojos ASV. Un tas nekādā veidā nesader ar ideju "Padarīsim Ameriku atkal varenu!" un aicinājumiem samazināt bezdarba līmeni. Tādēļ, kamēr līdz nodevu ieviešanai paliek daži mēneši, ražotāji cenšas pārliecināt Baltā nama vadītāju to nedarīt.

ASV karogs - Sputnik Latvija
Politika
Donalds Tramps informējis par papildu nodevām precēm no Ķīnas

Tiesa, diez vai viņiem tas izdosies. Iepriekš viņi jau lūguši Trampu izslēgt apavus no preču saraksta, ko skars jaunās nodevas.

"Un kaut arī ASV nodevas visām patērētāju precēm sastāda vidēji vien 1,9%, apaviem tie vidēji sastāda 11,3% un var sasniegt 67,5% līmeni. Nodevu palielinājums vēl par 25% virs šiem skaitļiem nozīmēs, ka dažas Amerikas mājsaimniecības būs spiestas samaksāt nodevu gandrīz 100% apmērā par saviem apaviem. Tas ir neiedomājami," norādīja FDRA locekļi, uzrunājot prezidentu šī gada maijā. Tikai jēgas no tā nekādas.

Un nav šaubu, ka ar laiku lielā tirdzniecības kara atbalsi uz savas ādas izjutīs ne tikai amerikāņi. Iesākoties ASV, sadārdzinājums sāks soļot apkārt pasaulei. Tādēļ, kad nākošreiz iesiet pēc jaunām krosenēm un atklāsiet, ka tās kļuvušas dārgākas,  nesteidziet visā vainot inflāciju vai valūtas kursa kāpumu. Iespējams, ka jūs skatāties uz viena cilvēka idejas naudas izteiksmi, kurš sēž kaut kur tālu, tālu aiz okeāna un izmisīgi vēlas padarīt savu valsti atkal varenu.

Ziņu lente
0