Eksperts: Lietuvas pilsoņiem nav stimula dienēt par izsmieklu kļuvušajā armijā

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvai neizdosies celt karadienesta prestižu. Neviens neuztver nopietni Baltijas valsti – ne Krievija, ne Rietumi, uzskata eksperts Aleksandrs Žiļins.

RĪGA, 31. augusts – Sputnik. Lietuvas Aizsardzības ministrija izstrādāja likumprojektu par karadienesta vecuma samazināšanu. AM ierosina samazināt iesaukuma vecumu līdz 12-23 gadiem. Patlaban Lietuvā noteiktais obligātā karadienesta vecums ir 19-26 gadi.

Военный политолог Александр Перенджиев  - Sputnik Latvija
Politologs: ASV izturas pret Lietuvas armiju kā pret maziem bērniem

Aizsardzības ministrs Vitauts Umbras uzskata, ka izmaiņas padarīs karadienestu "vēl pievilcīgāku un ērtāku jauniesaucamajiem".

Intervijā Sputnik Lietuva militārais eksperts Aleksandrs Žiļins paziņoja, ka Lietuvas pilsoņiem nav stimula dienēt armijā.

"Pirmkārt, tā nav armija, tas ir izsmiekls. Vai tad vēl kāds to uztver nopietni, izņemot aizsardzības ministru, kam izdevies ieņemt šo posteni un saņemt kaut kādu algu? Neviens to neciena. Varbūt NATO uztver nopietni Lietuvu un Latviju? Smieklīgi pat runāt. Tāpēc, ka viņi vēlas aizpildīt armiju ar kaut kadiem cilvēkiem, vajag vēl tālāk pazemināt vecumu, vislabāk – līdz kādiem 12-13 gadiem, kad puikām patīk spēlēt kariņu. Viņus vajag tur ņemt, lai viņi skraida un šaudās ar nūjām," viņš teica.

Žiļins atzīmēja, ka Lietuva ir izkritusi no ģeopolitiskās telpas, tā vairs neinteresē ne Krieviju, ne Rietumus.

"Tās (Baltijas valstis – red.) ir kļuvušas par resursu, (..) uz ko vajag atvilkt daļu KF spēku, lai mazāk tiktu NATO pirmās kategorijas valstīm – Vācijai, Francijai. Tāpēc es nedomāju, ka viņi tiks galā ar šo uzdevumu. Naudas viņiem nav, lai palielinātu atalgojumu, stimulu nav, nekā nav, tāpēc man šķiet, ka uzdevums konkrētajām republikām nav atrisināms," secināja eksperts.

Ziņu lente
0