Latvijas ĀM gatava pamest savējos Lielbritānijā: tikai piereģistrējieties

© REUTERS / HENRY NICHOLLSФлаги Великобритании и Евросоюза
Флаги Великобритании и Евросоюза - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas ĀM aicina valstspiederīgos saņemt tiesisko statusu Lielbritānijā, lai rastos iespēja palikt valstī pēc Brexit.

RĪGA, 31. augusts — Sputnik. Latvijas Ārlietu ministrija, iespējams, nobažījusies par pilsoņu masveida deportāciju pēc Brexit un aicināja visus Lielbritānijā dzīvojošos Latvijas valstspiederīgos sakārtot formālās attiecības ar valsti, vēsta Tvnet.lv.

Премьер-министр Великобритании Борис Джонсон - Sputnik Latvija
Boriss Džonsons piedāvājis ES alternatīvu lēmumu darbībai pēc Brexit

Latvijas ĀM aicināja iedzīvotājus, kam Lielbritānijā ir bērni, ģimenes locekļi, tuvinieki un draugi, nopietni padomāt par savlaicīgu tiesiskā statusa saņemšanu. Resors pievērsa uzmanību tam, ka reģistrācija notiek bez maksas un pieejama elektroniskā veidā.

Lieta tāda, ka, saskaņā ar Lielbritānijas ĀM informāciju, 2019. gada 31. jūlijā valstī bija reģistrēti vien 31 800 Latvijas pilsoņi. Tas ir piliens jūrā, jo oficiālie dati liecina, ka Apvienotajā Karalistē dzīvo vismaz 177 tūkstoši Latvijas valstspiederīgo.

Latvijas ĀM gatavo darbības plānu brīdim, kad Lielbritānija izstāsies no Eiropas Savienības. Valdība iecerējusi izskatīt plānu 17. septembrī.

Iepriekš vēstīts, ka laika posmā no 2008. līdz 2017. gadam Latviju pametuši aptuveni 260 tūkstoši cilvēku. Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (ESAO) vērtē, ka aptuveni 119 tūkstoši, tas ir, gandrīz puse aizbraukušo, dzīvo Lielbritānijā.

Viņi regulāri sūta Latvijā palikušajiem radiem naudu – Latvijas Banka vērtē, ka vairāk nekā miljardu eiro gadā. Ja pēc Brexit bez vienošanās visiem Anglijā strādājošajiem ES pilsoņiem nāksies pamest šo valsti, Latvija riskē zaudēt pusmiljardu eiro.

Вячеслав Домбровский - Sputnik Latvija
Dombrovskis: Brexit bez vienošanās var izmaksāt Latvijai vairākus miljardus

Iepriekš tika plānots, ka Lielbritānija izstāsies no ES 2019. gada 29. martā. Taču radās grūtības ar līguma ratifikāciju par Brexit noteikumiem, un izstāšanās bez vienošanās draud ar nepatīkamām sekām gan Apvienotajai Karalistei, gan savienībai.

Rezultātā ES pieļāva Brexit termiņa atlikšanu – līdz 2019. gada 31. oktobrim. Patlaban Lielbritānijas valdība, ko izveidojis jaunais premjerministrs Boriss Džonsons, sākusi pastiprināti gatavoties izejai no ES bez vienošanās.

Ziņu lente
0