Levita bērni varētu atgriezties Latvijā? Tētis-prezidents sola perspektīvas

© Sputnik / Sergey MelkonovПрезидент Латвии Эгилс Левитс
Президент Латвии Эгилс Левитс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Uz ārzemēm peļņā aizbraukušie iedzīvotāji atgriezīsies Latvijā. Pat prezidenta Egila Levita bērni varētu pamets Londonu un Vāciju – Latvijā paveras perspektīvas.

RĪGA, 30. augusts — Sputnik. Latvijas presidents Egils Levits optimistiski skatās Latvijas nākotnē. Pēc viņa domām, valstī varētu atgriezties uz ārzemēm peļņā aizbraukušie iedzīvotāji, vēsta Bb.lv, atsaucoties uz Latvijas radio, kam prezidents sniedzis interviju.

Levits uzskata, ka valstspiederīgie atgriezīsies dzimtenē, jo Latvijas ekonomika strauji attīstās.

Пассажир в аэропорту - Sputnik Latvija
Ekonomists: Latvija zaudējusi ceturto daļu darba tirgū aktīvo iedzīvotāju

Vēl vairāk, Latvijas līderis uzskata, ka jauniešu vēlme pamest Latviju skaidrojama nevis ar nepieciešamību pelnīt pienācīgu naudu, bet gan ar tieksmi iepazīt jaunas vietas un kultūras. Levits norādīja, ka tas ir dabiski un normāli. Viņš uzsvēra, ka nesaskata neko sliktu tādā vēlmē, turklāt arī viņa bērni dzīvo ārzemēs.

Prezidenta dēls dzīvo Vācijā – viņš ir ārsts, bet meita – Londonā, kur nodarbojas ar apkārtējās vides aizsardzību. Arī pats Levits lielāko daļu dzīves nav pavadījis Latvijā.

Iespējams, tāpēc viņš paziņoja, ka krīzi valstī izdevies sekmīgi pārvarēt, ekonomika strauji attīstās. Levits uzsvēra, ka Latvija ir valsts ar visstraujāk augošo ekonomiku ES, un mājupbraucēju skaits jau tuvojas aizbraukušo skaitam.

Latvijas prezidents uzsvēra, ka arī viņa bērni varētu atgriezties no Anglijas un Vācijas, ja saskatīs perspektīvas valstī, ņemot vērā to, ka viņi ir augsti kvalificēti speciālisti. Pie tam tagad, pēc Levita domām, ir iespējams iegūt pieredzi ārvalstīs, turpinot to izmantot Latvijā.

Viņš pauda pārliecību, ka tā notiks gan ar viņa bērniem, gan daudziem citiem cilvēkiem, kuri saskatīs valstī perspektīvas.

Iespējams, prezidentam ir taisnība, un iedzīvotāji patiešām drīz plūdīs atpakaļ uz dzimteni, jo gaidāms Brexit, un, pēc ekspertu domām, tas tuvojas "cietajam" variantam, kas skars migrantus no Baltijas valstīm.

Молодые люди на станции железнодорожного вокзала - Sputnik Latvija
Kas atbraucis, kas aizbraucis: Eurostat saskaitījis migrantus

Intervijā Sputnik Latvija ekonomists, politikas analītiķis Aleksandrs Nosovičs iepriekš paskaidroja, ka reāla ir perspektīva, ka skarbā Brexit gadījumā Lielbritānija vienkārši deportēs trīs miljonus ES pilsoņu no savas teritorijas, un starp viņiem būs arī liels skaits Latvijas valstspiederīgo.

Pēc iestāšanās ES Latvija saskārās ar iedzīvotāju masveida aizbraukšanu. Darbspējīgie iedzīvotāji dodas strādāt uz ārzemēm, uz ekonomiski attīstītākām valstīm. Viņu vidū daudzi dzīvei izvēlas Lielbritāniju.

Tāpat jāatgādina arī prezidenta Levita dzīvesstāsts, kurš tāpat ilgu laiku dzīvojis un strādājis tālu no dzimtenes.

Egils Levits dzimis Rīgā 1955. gadā. 1972. gadā kopā ar ģimeni emigrēja uz Vāciju. Tur Levits ieguva politologa un jurista grādu.

Малыш с чемоданом - Sputnik Latvija
Latviešu ģimene atgriezusies Īrijā: "te ir brīvība un cilvēki laimīgāki"

Kad sākās "Atmoda", Egils Levits aktīvi atbalstīja Latvijas neatkarības kustību. Kā rezultātā viņš kļuva par 5. Saeimas deputātu no partijas "Latvijas ceļš".

Vēlāk Levits bija tieslietu ministrs un vicepremjers Valda Birkava valdībās. Pēc viņa atkāpšanās Egils Levits aizgāja no politikas un kļuva par Latvijas vēstnieku Austrijā, Šveicē un Ungārijā.

Kad 1995. gadā Latvija kļuva par Eiropas Padomes locekli, Levits kļuva par šīs organizācijas tiesnesi, savukārt kopš 2004. gada maija, kad Latvija iestājās ES, tika iecelts ES tiesneša amatā un ieņēma to līdz savas prezidentūras sākumam.

Ziņu lente
0