"Gaismas pilij" ļaus skaisti novecot: bibliotēka vairs netiks mazgāta

© Sputnik / Sergey MelkonovЗолотая осень на рижских улицах
Золотая осень на рижских улицах - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktors uzskata par "muļķību" ēku fasādes mazgāšanu.

RĪGA, 29. augusts — Sputnik. Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) fasādes vairs netiks mazgātas, pastāstīja bibliotēkas direktors Andris Vilks intervijā Latvijas radio.

Viņš uzskata, ka bibliotēkas ēkā jāmazgā tikai logi, bet metāla virsmām – jādod iespēja novecot.

Vai tad kāds ir redzējis, ka mazgā Doma baznīcas metāla jumtu, - tādu retorisku jautājumu uzdeva Vilks.

Latvijas Nacionālā bibliotēka - Sputnik Latvija
Latvijas Nacionālā bibliotēka sagaidījusi miljono apmeklētāju

Līdz šim LNB fasādes tika mazgātas divas reizes, un, pēc direktora domām, tās ir muļķības, ko radījusi histērija medijos.

Par "Gaismas pili" iedēvētā Latvijas Nacionālā bibliotēka stāv uz Āgenskalna un Torņakalna robežas. Neskatoties uz aso finansiālo krīzi, kas smagi skāra Latviju 2008.gadā, tika sākti bibliotēkas būvdarbi. LNB kļuva par visdārgāko šāda tipa celtni pasaulē. 2010.gadā, kad valsts kasē naudas nebija nemaz, būvdarbi tika apturēti, tomēr vēlāk nauda projekta turpināšanai tika sameklēta.

Izrādījās, ka daudz izmaksā arī dārgās ēkas ekspluatācija – tās fasāžu mazgāšana izmaksāja vairāk nekā 100 tūkstošus eiro. Šajā summā iekļauta arī virsmas pārklāšana ar speciālu līdzekli, kas atgrūž netīrumus. Deviņi rūpnieciskie alpīnisti mazgāja bibliotēku vairāk nekā mēnesi.

Ēkas attīrāmās virsmas kopējā platība sastāda 22 tūkstošus kvadrātmetru, no kuriem gandrīz 14 tūkstoši kvadrātmetru ir stikla konstrukcijas.

Ziņu lente
0