Video

Krievu valodu no Latvijas bērnudārziem sāks izstumt jau septembrī

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pagājušajā nedēļā nacionālistu uzbrukums Rīgas bērnudārziem nevainagojās ar panākumiem, taču priecāties ir par agru.

Rīgas domes Izglītības komiteja 22. augusta sēdē izskatīja Nacionālā bloka frakcijas piedāvājumu pārvest visus pašvaldības bērnudārzus uz latviešu valodu jau 2020./2021. mācību gadā. Pēc sēdes nacionālisti paziņoja, ka komiteja esot vienbalsīgi atbalstījusi viņu piedāvājumu, taču beigās izrādījās, ka deputāti vien apsprieda šo jautājumu un nekāda balsojuma nav bijis.

Turklāt daudzi valdošās koalīcijas pārstāvji paziņoja par sasteigtas bērnudārzu pārejas uz latviešu valodu nepieļaujamību, jo tam nepietiks pedagogu, savukārt bērniem tiks nodarīts nopietns kaitējums.

Tikmēr bērnudārzu latviskošana Latvijā vienalga notiek. Jau pērn daudzi nacionālo minoritāšu bērnudārzi saņēma rekomendācijas palielināt latviešu valodas lietojumu komunikācijā ar bērniem.

Pērnā gada beigās pieņemtie Ministru Kabineta Noteikumi nostiprina šo praksi: no 2019. gada 1. septembra latviešu valoda kļūs par galveno spēļu valodu bērniem no 5 gadu vecuma visās pirmsskolas izglītības iestādēs, citu valodu lietojums ir aprakstīts neskaidri, tātad audzinātājas var atteikties pāriet uz krievu valodu sarunā ar krievu bērniem.

Latvijas Cilvēktiesību komiteja uzskata, ka šādi noteikumi diskriminē nacionālās minoritātes, un vērsās ar attiecīgu sūdzību Satversmes tiesā.

Tie vecāki, kuri jau ir saskarušies ar jaunajiem valodas noteikumiem, konstatē, ka dzimtās valodas lietojuma ierobežošana nodara viņu bērniem nopietnu kaitējumu.

Ziņu lente
0