"Kurina naidu Latvijā": deputāts par Nacionālā bloka meliem

© Photo Nacionālā apvienībaАвтопробег с латвийскими флагами в Лиепае
Автопробег с латвийскими флагами в Лиепае - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nacionālais bloks sacēla "vētru ūdens glāzē" Latvijā, publicējot līksmes pilnu paziņojumu par krievu valodas iznīcināšanu Rīgas bērnudārzos. Rīgas domes deputāts Vadims Faļkovs pastāstīja, kā viss notika patiesībā.

RĪGA, 26. augusts – Sputnik. Skandalozais Nacionālās apvienības paziņojums par to, ka Rīgas dome esot atbalstījusi krievvalodīgo grupu skaita samazināšanas plānu Rīgas bērnudārzos, izrādījās meli. Tas, ka šajā jautājumā Rīgas domē netika pieņemts nekāds lēmums, personīgi apstiprināja Sputnik Latvija gan Rīgas domes Izglītības komitejas priekšsēdētāja vietniek Jefimijs Klementjevs, gan bijušais Rīgas mērs, Rīgas domes Izglītības komitejas loceklis Dainis Turlais, gan sabiedriskais aktīvists Konstantīns Čekušins.

Председатель Латвийского профсоюза работников образования и науки Инга Ванага  - Sputnik Latvija
Tas radīs problēmas gan bērniem, gan skolotājiem: Vanaga par izglītības latviskošanas norisi

Bija zināms, ka Rīgas domes Nacionālā bloka priekšsēdētājs Dainis Locis pirms dažiem mēnešiem iesniedza pieteikumu par to, lai jautājums tiktu izskatīts. Rīgas dome to izskatīja un apsprieda, un viss.

Rīgas domes deputāts Vadims Faļkovs savā Facebook lapā publicēja paziņojumu par to, kā viss bija patiesībā. Nacionālā bloka paziņojumu viņš nosauca par provokāciju un norādīja, ka tieši ar šādiem izlēcieniem nacionālisti "kurina naidu Latvijā". Tas ir tas pants, kuru Valsts drošības dienests parasti mīl inkriminēt krievvalodīgiem politiķiem un aktīvistiem, kuri cenšas aizstāvēt Latvijas krievu tiesības runāt un mācīties dzimtajā valodā.

Faļkovs paskaidroja, ka Rīgas domes Izglītības komisijas sēdē gan valdošās koalīcijas – "Saskaņa" un "Gods kalpot Rīgai", – gan opozīcijas deputātu uzstāšanās vadmotīvs bija viedoklis, ka vecākiem jābūt brīvām izvēles tiesībām bērnudārzā ar kādu mācību modeli (latviešu, bilingvālu, lingvistiskās mazākumtautības) sūtīt savu bērnu. Un bērniem ir jābūt pilnām tiesībām iegūt pirmsskolas izglītību dzimtajā valodā.

Tā, pēc Faļkova sacītā, deputāti atbildēja uz Nacionālās apvienības provokāciju, kad tika iesniegts pieteikums ar piedāvājumu par pirmsskolas izglītības pāreju uz latviešu valodu.

Nacionāļu "augstsirdība"

Lūk, kā tajā sēdē notikušo apraksta Faļkovs.

"Paši nacionāļi "sapinās savās liecībās". Savā runā Dainis Locis norādīja, ka par mērķi liek vienīgi latviešu valodas mācību uzlabošanu, nevis bērnudārzu pāreju uz latviešu valodu. Un saceltajā troksnī apsūdzēja "nedraudzīgos medijus".

"Nācās nolasīt viņam virsrakstu viņa paša parakstītajai vēstulei "Par Rīgas domes pirmskolas izglītības iestāžu pāreju uz mācībām valsts valodā" un pavaicāt, kurš vēl, pēc viņa domām, varēja nepareizi saprast šo virsrakstu no 11 vārdiem?

Locis sāka izlocīties, ka esot jālasa nevis virsraksti, bet gan paša iesnieguma teksts. Un pats viņš uzstājas par to, ka tie bērni, kuru vecāki vēlas, lai viņu atvases varētu iegūt pirmsskolas izglītību dzimtajā valodā, varētu to īstenot. Pašā iesniegumā par šāda veida nacionāļu "augstsirdību" nav neviena paša vārda.

Nācās Loča kungam norādīt, ka gan virsraksts neatbilst cerībām, gan saturā nav nekādu pieminējumu par vecāku tiesībām uz bērnudārziem ar mācībām lingvistisko grupu valodā.

Tādēļ, manuprāt, nacionāļu iesniegtais pieteikums ir vistīrākā provokācija, kuras mērķis ir kurināt naidu sabiedrībā."

 

Latvija pārkāpj Satversmi

Savā publikācijā Faļkovs raksta, ka komiteja patiesībā tajā sēdē apsprieda departamenta atskaiti par situāciju bērnudārzos un par pedagogu trūkumu. Un deputāti nolēma: "Pieņemt zināšanai Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta sagatavoto informāciju", nevis Nacionālās apvienības neskaidrā pieteikuma saturu, kuram mediji veltīja tik daudz "vētras ūdens glāzē".

Deputāts vēlreiz uzsvēra, ka nekāda balsojuma par šo jautājumu nedz komitejā, nedz domē nav bijis. Savukārt bez balsojuma nekādas izmaiņas domes līmenī nav iespējams pieņemt, lai arī cik stipri to vēlētos departaments, Nacionālā apvienība vai vēl kāds.

Faļkovs uzsver, ka vecākiem jābūt brīvām izvēles tiesībām, bērnudārzā ar kādu mācību modeli (latviešu, bilingvālu, lingvistiskās mazākumtautības) sūtīt savu bērnu. Un bērniem ir jābūt pilnām tiesībām iegūt pirmsskolas izglītību dzimtajā valodā.

Учебная доска - Sputnik Latvija
Mitrofanovs: valodas ierobežojumu dēļ Latvijā pasliktinās izglītības kvalitāte

Iepriekš Krievijas pastāvīgā pārstāvja vietnieks EDSO Vladimirs Žeglovs ar nožēlu konstatēja, ka šādas darbības ne vien pārkāpj Latvijas starptautiskās saistības, bet arī tās nacionālo likumdošanu: Latvijas Satversmes 91. pantā teikts, ka "visi cilvēki Latvijā ir vienlīdzīgi likuma un tiesas priekšā. Cilvēka tiesības tiek īstenotas bez jebkādas diskriminācijas". Satversmes 114. pants paredz, ka "personām, kuras pieder pie mazākumtautībām, ir tiesības saglabāt un attīstīt savu valodu, etnisko un kultūras savdabību".

"Tādējādi centieni virzīt šo plānu caru Rīgas pašvaldību ir Latvijas vadības diskriminējošās politikas turpinājums, kuras mērķis ir piespiedu un paātrinātā kārtā asimilēt krievvalodīgos iedzīvotājus. Tas ir pretrunā ar krievu un latviešu kopienu saliedēšanas un integrācijas koncepciju, par kuru Latvijas Republikā tik daudz runā visaugstākajā līmenī.

Šim apstāklim jau pērn pievērsa uzmanību Krievijas Ārlietu Ministrs S.V. Lavrovs savos vēstījumos esošajām EDSO priekšsēdētājam Itālijas ārlietu ministram A. Alfāno un EDSO ģenerālsekretāram T. Gremingeram," pastāstīja Žeglovs.

Viņš atgādināja, ka Krievijas regulāri apspriež jautājumu Organizācijā par Latvijas krievvalodīgo iedzīvotāju diskriminācijas nepieļaujamību.

Ziņu lente
0