Atrada vainu pēdējā brīdī: Rīga ir gatava tiesāties ar Konkurences padomi

© Pixabay / ALTEREGOINTELIGENCIAМусорные пакеты
Мусорные пакеты - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīgas mērs Oļegs Burovs ir pārsteigts, ka visu laiku, kamēr monopola atkritumu apsaimniekošanas projekts tika izstrādāts un saskaņots, Konkurences padome klusēja, un te pēkšņi, pēdējā brīdī, sāka iebilst, draudot sarīkot Rīgā atkritumu haosu.

RĪGA, 26. augusts – Sputnik. Rīgas mērs Oļegs Burovs neizslēdz iespēju, ka galvaspilsētas vadība vērsīsies tiesā, ja Konkurences padome bloķēs atkritumu izvešanas monopola izveidošanu. Par to Burovs paziņoja LNT intervijā.

Pilsētas mērs uzsvēra, ka līguma sagatavošanas laikā ar privātajiem partneriem, katrs solis tika saskaņots ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju. Arī Valsts vides dienests to atbalstīja, savukārt Konkurences padome toreiz vispār klusēja.

"Un pēdējā brīdī mēs redzam no Konkurences padomes tādus ļoti skaistus, emocionālus paziņojumus, tādus liriskus paziņojumus. Bet faktiski, es gribu šeit mazāk redzēt emocijas, vairāk – juridiskus jautājumus.

Un man, es atvainojos, vienalga rodas jautājums, kāpēc pirms tam viņi par to neinformēja, nebrīdināja, bet sagaidīja to brīdi, kad jau viss ir, un tagad sāk apšaubīt," paziņoja Burovs.

Rīgas mērs neizskaidroja jautājumu par atkritumu izvešanas tarifu kāpumu galvaspilsētā, taču piebilda, ka jaunais sadarbības modelis paredz, ka partneri ieguldīs daudzus miljonus eiro, kuri tiks novirzīti atkritumu apsaimniekošanas sistēmas pilnveidošanai, un šīs investīcijas partneriem kaut kādā veidā ir jāatgūst.

"Tāpēc mēs esam pārliecināti, ka mums ir taisnība, jo pretējā gadījumā mēs esam gatavi ar Konkurences padomi tiesāties Eiropas tiesā," norādīja Burovs, uzsverot, ka dotajā brīdī viņš neredz pamatu apturēt monopola izveidošanu.

Rīgas dome un tai piederošais uzņēmums "Getliņi EKO" iesniedza Konkurences padomei paskaidrojumus sakarā ar jauno līgumu par atkritumu apkalpošanu uz 20 gadiem un pilnībā apstrīdēja visas apsūdzības. Paskaidrojumā tiek uzsvērts, ka konkurss par privātas un valsts partnerības izveidošanu tika plānots, analizēts un saskaņots vairāku gadu garumā. Tāpat iesniegumā teikts, ka, ja Konkurences padome bloķēs darījumu, pilsētā īstermiņa perspektīvā būs vērojams haoss atkritumu izvešanas nozarē.

Свалка - Sputnik Latvija
Rīgas domē radies apjukums saistībā ar atkritumu izvešanas tarifiem: vai nu 9% vai nu 83%

Kompānija "Getliņi EKO" pabeidza privātās un valsts partnerības izveidošanas procedūru par 686,3 miljoniem eiro uz 20 gadiem un atzina par konkursa uzvarētāju SIA "CREB Rīga", kuru izveidoja divi uzņēmumi: SIA "Clean R" un SIA "Eco Baltia vide". Pēcāk nosaukumu "CREB Rīga" nomainīja ar "Tīrīga".

Kopš 15. jūlija uzsākta līgumu noslēgšana ar "Tīrīga", kurus visiem dzīvokļu un ēku īpašniekiem – gan juridiskajām, gan fiziskajām personām – jāparaksta līdz 15. septembrim.

Konkurences padome 30. jūlijā paziņoja par lietas ierosināšanu pret Rīgas domi un "Getliņi EKO" par iespējamu Eiropas Savienības Nodibināšanas līguma pārkāpumu un var īslaicīgi iesaldēt darījumu ar "Tīrīga".

Neraugoties uz to, ka dome neplāno apturēt līgumu noslēgšanu ar "Tīrīga".

Ziņu lente
0