Jaunā mācību gada priekšvakarā skolās trūkst 500 pedagogu

© Sputnik / Руслан Шамуков / Pāriet pie mediju bankasУчитель во время урока
Учитель во время урока - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielākais pedagogu deficīts vērojams Rīgas un Daugavpils skolās, pastāstīja izglītības ministre Ilga Šuplinska.

RĪGA, 22. augusts — Sputnik. Jaunā mācību gada priekšvakarā Latvijas skolās trūkst 500 pedagogu, taču dažādās pašvaldībās situācija atšķiras. Būtisks pedagogu trūkums vērojams, piemēram, Rīgā un Daugavpilī, pastāstīja izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska, vēsta jauns.lv.

Акция протеста Латвийского профсоюза работников образования и науки с требованием выполнения ранее утвержденного графика повышения зарплат - Sputnik Latvija
Būs nepieciešami divi skolotāji sešu skolotāju vietā: pedagogi par Šuplinskas ideju

Ministre pieļāva, ka pedagogu trūkums var kļūt par izglītības sistēmas galveno problēmu pēc pieciem gadiem, kad liela daļa – aptuveni 30% vai 40% - aktīvi strādājošo pedagogu tuvosies pensijas vecumam. Šuplinska uzsvēra: ja izglītības sistēmā neienāks jauni pedagogi un netiks mainīta politika, situācija var saasināties.

IZM pastāvīgi meklē iespējas aizpildīt vakantās vietas skolās. Iepriekš vēstīts, ka ministrija izstrādājusi jaunu programmu pedagogu piesaistei: skolotāja profesiju viena gada laikā varēs apgūt cilvēki ar augstāko izglītību jebkurā citā nozarē.

Jaunā pieeja, ko IZM izstrādājusi sadarbībā ar fondu "Iespējamā misija" un lielākajām valsts augstskolām, paredz, ka cilvēkam, kurš vēlas apgūt pedagoga profesiju, nepieciešams bakalaura grāds jebkurā nozarē, bet divu gadu programmu plānots aizvietot ar vienu gadu ilgām apmācībām. Pie tam līdz ar mācībām speciālists varēs nekavējoties ķerties pie darba skolā – četras dienas nedēļā viņš mācīs skolēnus, divas dienas – mācīsies pats, saņemot pedagoga kvalifikāciju.

Gada kursu nodrošinās Latvijas Universitāte, Liepājas Universitāte un Daugavpils augstskola, taču programma būs kopīga.

Илга Шуплинска - Sputnik Latvija
Latvija atvadīsies no izglītības ministra? Pedagogus sadusmojusi atteikšanās celt algas

Plānots, ka pirmie skolotāji, kuri mācīsies pēc programmas, ieradīsies skolās 2020./21. mācību gada sākumā. Pirmajā gadā plānots pieņemt 100 dalībniekus. Tātad darbu skolās viņi varēs sākt 2020. gada septembrī.

Jāpiebilst, ka 2019. gada aprīlī Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) nolēma: ja valdība nepalielinās pedagogu algas līdz 1. septembrim, no 2. septembra pedagogi sāks beztermiņa streiku. Tas nozīmē, ka vasaras brīvdienas bērniem Latvijā var pagarināties uz nenoteiktu laiku.

Ziņu lente
0